Еньовден в село Победа /снимки/

24.06.2021 12:14

В ранната утрин на Еньовден малките моми от село Победа, организирани от Народно читалище „Зора-1990г.“, нагазиха из росните поляни с нацъфтели ароматни билки. По стар народен обичай нагиздени в празнични премени момичетата от селото тръгнаха да берат билки – еньовче, бял равнец, синя жлъчка, жълт кантарион, мащерка, живовляк, липа, маточина, невен, джоджен, детелина и др. От събраните билки момичетата увиха Еньовски венец, през който се провряха всички, за да са здрави през годината. От набраните цветя всяко момиче си уви венче. Така всички заедно посрещнаха изгрева с радост, защото знаят, че Слънцето е светлина, а светлината символизира живота и доброто, знанието, божествеността и духовността. Момичетата вярват, че традицията трябва да се пази, но знаят също, че всички тези ароматни и лековити  билки са дар от Бога, а не плод на някакви вълшебства и суеверия и затова природата трябва да се пази.

От „77 и половина” билки, набрани преди изгрев слънце на Еньовден, момичетата увиха венец пред читалището и зарадваха своите съграждани. Арката от билки ще остане през целия ден пред сградата на читалище „Зора-1990г.”, за да може всеки жител, който желае да мине през нея и да е здрав през цялата година.

Еньовден е празник в българския народен календар, който се чества на 24 юни всяка година. Според народа, на Еньовден започва далечното начало на зимата – казва се „Еньо си наметнал кожуха да върви за сняг“. Вярва се, че сутринта на празника, когато изгрява, Слънцето „трепти“, „играе“ и който види това, ще бъде здрав през годината. Точно по изгрев, всеки трябва да се обърне с лице към него и през рамо да наблюдава сянката си. Отразява ли се тя цяла, човекът ще бъде здрав през годината, а очертае ли се наполовина – ще боледува.Вярва се, че преди да „тръгне към зима“ слънцето се окъпва във водоизточниците и прави водата лековита. После се отърсва и росата, която пада е с особена магическа сила. Затова всеки трябва да се измие преди изгрев в течаща вода или да се отъркаля в росата за здраве.Смята се, че на Еньовден различните треви и билки имат най-голяма лечебна сила, особено на изгрев слънце. Затова е най-добре да се берат рано сутринта преди изгрева на слънцето. Жените – баячки, магьосници, ходят сами и берат билки, с които после лекуват и правят магии. Набраните за зимата билки трябва да са „77 и половина“ – за всички болести и за болестта без име.

Снимки и информация: НЧ „Зора 1990“ – село Победа

#тагове:

НАЙ-НОВИ: