Собственици на имоти в Плевен протестират срещу презастрояването в кварталите им

24.06.2021 14:05

Собственици на имоти в Плевен протестират срещу презастрояването на кварталите им. Те са изпратили и подписка, адресирана до кмета Георг Спартански. Хората са недоволни от промяната в Подробния устройствен план в квартали 30, 32 и 35 от малко етажно ниско застрояване /8-10 м/ към високоетажно застрояване /15 м/. Нека имотите ни не бъдат засенчвани от високи жилищни сгради  и да не се променя духа на съществуващото застрояване в кварталите – основно двуетажни еднофамилни къщи, призовават жителите на въпросните квартали.

Подобни проблеми в тези квартали не са от сега, научаваме от Доля Апостолова, собственик на имот в кв.35. През 2017 г. и 2019 г. заедно със съседи тя е страна по дела срещу издадени заповеди от зам.-кмета на Община Плевен за промяна в ПУП – от ниско към високо застрояване в единия случай и средноетажно в другия случай. Тогава и Доля Апостолова и нейни съседи са уведомени по законовия ред като заинтересовани страни. Плановете на инвеститорите са провалени.

Така се стига до поредния опит за издигане на кооперация в тази част на града, но по думите на Доля Апостолова, без да се уведомяват собствениците на имоти, които са по закон заинтересовани страни. Къщата на Апостолова е на калкан с въпросния имот, към който има инвеститорски интерес. Плановете са за построяване на жилищна кооперация с гаражи на 5 етажа. Не сме съгласни с това толкова висока сграда да има в съседство с нашата къща. Не сме съгласни с високото застрояване и няма да се съгласим с промяна в действащия oт 2014 г. ПУП, категорична е Доля Апостолова.

Тя започва да търси правата си като собственик на имота в съседство по законния път. Среща се с главния архитект на Общината, но без резултат.

Към момента семейството на Доля Апостолова има разрешение за строеж по проект за осъвременяване на къщата им /червената вдясно/ в съответствие с действащия ПУП – ПРЗ, одобрен със заповед от 21.02.2014 г. на Община Плевен за жилищна устройствена зона Жм – ниско застрояване до 10. Инвеститорският интерес е към жълтата къща, която е на калкан с тази на семейство Апостолови.

Започнах да ходя редовно в Общината, в стая 85, за да проверявам дали няма обявление за кв.35. Случайно на 29 април т.г. се обаждам и ми казват, че има обявление за имота, с който сме в свързано застрояване. Казаха ми да го видя в сайта, защото няма кой да ми се обади. Не съм заинтересована страна, ако аз не съм – то кой е в случая, пита плевенчанката.

Въпреки идващите почивни дни около Великден Доля Апостолова и съседите, които са предмет на плана и не са съгласни със строежа, успяват да се организират и да подадат жалби в Административния съд срещу заповедта на зам.-кмета за изменение на плана за застрояване във въпросния имот. Заседание по делото е насрочено за 30 юни в Административен съд – Плевен.

Потърсихме за коментар зам.-кмета на Община Плевен арх.Невяна Иванчева. „Колегите в Общината и на експертен съвет, които разглеждат тези случаи и преценяват кои са заинтересовани лица, дали има промяна на предназначение и т.н., твърдят, че всичко е направено по правилата. В крайна сметка аз подписвам заповед, но това става след две обявления и решение на Общинския експертен съвет, т.е.това не е мое еднолично решение. По ЗУТ главният архитект одобрява проект и издава разрешение на строеж, а кметът одобрява и допуска подробни устройствени планове и се занимава с незаконното строителство. Кметът е прехвърлил своите правомощия на мен като зам.-кмет. Всъщност кой е прав в този случай ще реши Административният съд”, каза арх. Иванчева.

И добави: „Аз нямам никакъв интерес да разрешавам или отказвам, базирам се на това, което са направили колегите преди мен”.

Зам-кметът на Общината по строителството коментира още, че хоратата казват, че там е разрешено застрояване до 10 м – три етажа, което включва и гаражите. „Това означава, че може да има един гараж и два жилищни плюс един терасовиден етаж, скрит зад 45 градуса от кота корниз зад хоризонта, това се допуска при всяка една етажност и не се смята за допълнителен етаж. Когато застрояването на т.нар. тавански етажи е вместено зад плоскостта от 45 градуса от кота корниз зад хоризонта, не се броят за етажи съгласно ЗУТ”, обясни арх. Иванчева.

В отговор на подписката до жителите на квартали 30, 32 и 35, се посочва, че в края на 90-те години започва строителството на нови и съвременни сгради с различна етажност от 3 до 6 етажа. Всички нови сгради са построени по правилата на Закона за устройство на територията, след надлежно проведени процедури по изменение на действащите подробни устройствени планове, с необходимите строителни книжа. Също така на финала на отговора, подписан от арх.Иванчева, се казва също, че в ОУП на Плевен квартали 30,32 и 35 попадат в устройствена зона от тип жилищна устройствена зона с преобладаващо застрояване с малка височина, плътност и интензивност, с което няма да се допусне презастрояване в този район.

Доля Апостолова е отнесла въпроса с уведомяването на заинтересованите лица по конкретния казус и до Камарата на архитектите в България – Плевен. Там на събрание са отчели, че е „пропуснато обявлението на заинтересованите лица и че трябва да се спазва правото и законността”.

Какво ще е решението по този казус крайната дума ще има съдът.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: