Петър Витанов: Корупцията в България остава невидима за Брюксел

24.06.2021 8:43

Корупцията, която e завладяла България, остава невидима за Брюксел. Твърде дълго Комисията си затваряше очите, когато премиери от Европейската народна партия злоупотребяваха с власт. Това каза Петър Витанов, ръководител на делегацията на българските социалисти в Европейския парламент по време на разискванията в ЕП относно доклада на Комисията за върховенството на закона за 2020 г.

Европейските граждани очакват от нас да защитаваме техните права и свободи, както и демокрацията – тогава, когато е поставена в риск. Възможно ли е да го направим в ситуация, в която все по-често виждаме  докъде водят конюнктурните съображения на едно политическо семейство, овладялон ай-високите постове в Европейския съюз?“, попита Витанов.

Той обърна внимание и на факта, че Комисията е останала безучастна към случващото се както в България, така и в други държави от Източна Европа.

Комисията твърде дълго си затваряше очите, когато премиери от ЕНП тежко злоупотребяваха с властта, обграждаха се с олигархични кръгове, които купуваха севропейски средства”, добави Петър Витанов.

Според него част от европейците нямат чувството, че в страните им има върховенство на закона. Петър Витанов призова и за по-решителни действия от страна на Брюксел.

В резултат днес върховенството на закона е мираж н есамо в една страна-членка. Случаят с България е емблематичен. Докато Комисията описваше или по-скоро прикриваше ситуацуята с витиеват ифрази и характерни брюкселски клишета, САЩ наложи най-големият пакет санкции, заединден, по закона Магнитски,набългарскибизнесмени. Причината – корупция. Онази, която остана невидима тук, в Брюксел. Затова въпросът ми към Комисията е: след 12 години управление на ГЕРБ и ЕНП в България, кого са корумпирали тези бизнесмени? Надявам се най-после да видим отговора в следващия доклад за България“, завърши Витанов. 

Евродепутатите се обединяват около идеята за постоянен и всеобхватенмеханизъм, който да включваяснипрепоръки в бъдещитедоклади. Настояват също така за по-специфични за държавите-членки препоръки, които да включват както крайнисроковеза изпълнение, така и ясни критерии.

За контакт с Групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите в ЕП:https://www.socialistsanddemocrats.eu/

#тагове:

НАЙ-НОВИ: