Кметът Спартански: По дивашки начин се пълнят урните в Буковлък, там избори няма

22.06.2021 12:59

„По дивашки начин се пълнят урните в секциите в село Буковлък и отговорността за това е на членовете на СИК, защото се излъчват в тях хора от местната общност, независимо коя партия формално ги е предложила, там са класнове и си правят каквото си искат. В училището в Буковлък по коридорите стоят десетки хора, в изборното помещение е мазало и при това положение там избори няма. Има едно пълнене на кутиите, подписване на живи и на умрели, една част от хората изобщо дори не са в България, други дори не са отишли до урните. Когато правихме консултациите за съставите на СИК, аз казах на всички партии – ако искате там да има избори като хората, пратете си пак ваши партийни представители, но от града, не залагайте на такива от местната общност, защото там са кланове и се договарят. Така на последните избори имаше математическо равенство между две партии с присъствие в парламентарния живот, а другите бяха на нула“.

Този коментар на кмета Георг Спартански бе направен днес по време на среща във връзка с организационно-техническата подготовка на изборите за народни представители на 11.07.2021г. Тя се проведе в зала „Плевен“ на Областна администрация и в нея участваха областният управител Марио Тодоров, председателят на РИК-Плевен Веселка Митева, кметът на община Плевен Георг Спартански, директорите на ОДМВР и на РДПБЗН – Плевен, представители на Информационно обслужване, Регионална здравна инспекция – Плевен и други.

Поводът за цветното описание на това как протичат избори в село Буковлък на кмета Спартански дойде след зададен въпрос от шефа на Полицията комисар Веселин Вътов как да се процедира в случаите, когато има примерно 1000 бюлетини в урната, а в протокола на СИК са само 300. Председателят на РИК предложи пред такива рискови секции да има по-строг контрол на влизащите в сградата като да се прилагат изискванията във връзка с органиченията в условията на извънредна епидемична обстановка.

Според кмета Спартански трябва да бъде ограничено струпването на хора по коридорите на училището пред секциите в Буковлък, защото влизат лидерите, които си разпределят потоците от гласоподаватели. „Хората от СИК са подвластни на своите лидери и там на практика избори няма. Затова има 300 подписа, а 1000 бюлетини“, отбеляза Спартански. Плевенският кмет добави, че в разговори с местни хора от селото му е казано, че не последните избори са гласували не повече от около 800 души, а реално бяха отчетени над 2000. „Ако членовете на СИК са читави и защитават интересите на партиите, които са ги излъчили, очевидно, че манипулации като попълнени бюлетини предварително да се пускат, не може да се случи, но всичко е в ръцете на СИК и на партиите, които са ги пратили там“, категоричен бе Георг Спартански.

Друг проблем около предстоящите избори посочи директорът на ОДМВР – Плевен. Постъпват сигнали в цялата страната, че се готви осуетяване на вота като в деня на изборите в секции влизат предварително подготвени хора, които уж без да искат бутат машината за гласуване, тя пада и се чупи или пък повреждат картата за гласуване.

 

#тагове:

НАЙ-НОВИ: