100 години от рождението на проф. д-р Недко Кючуков отбелязва МУ-Плевен

21.06.2021 17:12

Ръководството на МУ-Плевен ще отбележи утре, 22 юни, 100 години от рождението на първия ректор и основател на висшето училище – проф. д-р Недко Кючуков (22.06.1921 – 19.02.2010 г.). Специални гости по повод на важната годишнина ще бъдат съпругата на проф. Кючуков – проф. д-р Евгения Йорданова, известен хематолог, и синът му – доц. д-р Георги Кючуков, неврохирург, информират от Пресцентъра на висшето училище. Паметната дата е повод плевенската академична общност да се преклони пред делото на основателя и да си припомни значението на постигнатото от него по време на 12-годишното му управление – от 1974 до 1986 година. По повод на годишнината ректорът проф. д-р Добромир Димитров стартира процедура Клиниката по неврохирургия към УМБАЛ „Д-р Георги Странски“ – Плевен да носи неговото име, каквото е и желанието на семейството на проф. д-р Недко Кючуков. На празника на Университета през 2021 г. – 31 октомври – официално ще бъде открит и паметник на първия ректор в Спортния комплекс, който също носи неговото име.

Проф. д-р Недко Кючуков е смятан за своеобразен баща на плевенския Медицински университет. Той е един от основоположниците на неврохирургията в България. Основател е на неврохирургичните клиники във Варна и Плевен. Почетен председател е на Българското неврохирургично дружество.

Недко Кючуков е роден в Ямбол на 22 юни 1921 г., потомък е на бежанци от Беломорска Тракия, от тамошното село Аврен. Недко Кючуков учи в ямболската гимназия. След завършването на средното си образование отива в казармата в Шумен. Там го арестуват за политическа антифашистка дейност. Около три години бъдещият професор прекарва в Сливенския затвор, а комунистическият преврат през 1944 г. му връща свободата. Записва се в Софийския медицински университет, там среща жената на живота си Евгения Йорданова. Завършва медицина през 1950 г. Още преди официалното си дипломиране вече е поканен на работа във Военната болница. Там специализира в новосъздадената Клиника по неврология и неврохирургия при проф. Савов. След близо 15 години напуска Военна болница, защото е поканен в новосъздадения Медицински институт във Варна да създаде там Клиника по неврология и неврохирургия. След време Недко Кючуков става част от ръководството на института, отговаряйки за лечебно-диагностичната дейност.

През 1974 г. е взето решение да бъде открит факултет на Медицинска академия в Плевен. За негов пръв декан е поканен проф. Недко Кючуков. Първата задача на професора е да се заеме с изграждането на база за учебната и медицинска дейност на новосъздадения факултет. Най-напред бъдещите медици са настанени в Техникума по дървообработване в Плевен. Започва голяма реконструкция на сградата на училището и на Окръжна болница – тя става университетска база. През есента на 1974 година започват редовните учебни занятия на първия випуск от 250 студенти на висшето училище. Построява се студентско общежитие с 250 легла, а с труда на преподавателите и студентите – модерна спортна зала и четири лекционни аудитории.

Следващите пет години се разкриват още 24 катедри, 14 от които клинични. Развитието на медицински факултет Плевен през първите години от неговото съществуване се очертава от три главни направления – учебно-преподавателска, лечебно-диагностична и научно-изследователска дейност.

На 1 март 1974 г. е създадена първата катедра по неврология и неврохирургия, Проф. д-р Недко Кючуков участва в създаването на Клиниката по неврохирургия както с научния си капацитет, така и във физическото й построяване. Редовно в почивните дни се организират бригади от асистенти и шефове на катедри, които носят тухли и пясък, копаят, строят клиниката. Затова и съпругата му казва, че Неврологичното отделение при Университетската болница съвсем буквално е минало през ръцете на мъжа й. Проф. Кючуков е извършил над 6 000 черепно-мозъчни операции, обучил е и няколко хиляди студенти и специализанти. Отново на принципа на бригадите са построени допълнителните постройки, необходими за обучението на студентите в базата на бившия техникум. С течение на времето висшето медицинско заведение в Плевен се сдобива с кадри, оборудва се с апаратура. Най-много специалисти са привлечени от София, Варна и Пловдив. Хабилитираните преподаватели са дошли и разкрили свои специализирани катедри, назначили са асистенти и организирали обучението в тях. Съпругата му, д-р Йорданова, оглавява Катедрата по вътрешни болести, създава Клиниката по хематология. Проф. Кючуков оглавява факултета, който през 1979 г. прераства във Висш Медицински институт, в продължение на 12 години, първоначално като декан, а после и като ректор. Той остава начело на учебното заведение до пенсионирането си през 1986 г.

Ръководството на плевенската Алма Матер, за която проф. д-р Недко Кючуков е направил толкова много, прави всичко възможно името и делото му да се помнят и от следващите поколения. През 2013 г. реновираната спортна зала на Медицинския университет в Плевен се нарича Спортен комплекс „Проф. д-р Недко Кичуков“ – на името на основателя и първи ректор на висшето учебно заведения.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: