МУ – Плевен с първо място в конкурса, посветен на Европейската седмица в България

21.06.2021 16:33

Медицински университет – Плевен завоюва Първа награда във възрастова група 19+ в конкурс, обявен от Центъра за развитие на човешките ресурси по повод на Европейската седмица в България. За това информират от Пресцентъра на висшето училище.

Националната инициатива, чиято цел бе да популяризира общоевропейските ценности, се проведе в периода 9 – 17 май 2021 г. Кампанията бе организирана от Националното звено за координация по дейност eTwinning за България с подкрепата на Програма „Еразъм+“, Програма „Европейски корпус за солидарност“, дейностите Европас – България, Еврогайдънс – България, Евридика – България, Евродеск – България и ECVET. Основните критерии, по които бяха оценявани кандидатурите, са: иновативност, актуалност, участие на обучаемите, мащабност на дейностите, резултати/въздействие.

В конкурса взеха участие 38 институции от цялата страна. Те отбелязаха Европейската седмица в България чрез разнообразни, креативни форми на участие – викторини, дискусии, конкурси, изложби, беседи, презентации, рисунки на асфалт, онлайн игри, изработка на плакати, стартиране на нови еТwinning проекти, онлайн уроци, дискусионни форуми. В тях участниците разказваха за историята на Европейския съюз, за новите предизвикателства пред Обединена Европа, за общоевропейските ценности, които създават единство, сътрудничество, солидарност.

Медицински университет – Плевен се включи активно в кампанията с поредица от вълнуващи и интересни събития. Със съдействието на Регионалния академичен център – Плевен бе представена пътуващата изложба „Българският принос в културно-историческото многообразие на обединена Европа“ (Из художествено-документалното наследство на БАН). Съпътстваща дейност беше викторината „Познаваш ли Европа?“, в двуезичен вариант – на български и на английски езици. Създадена от доц. Теодора Вълова, състезателната игра съдържаше любопитни и малко известни исторически факти за Европейския съюз. Отговорилите правилно на въпросите студенти и средношколци получиха награди.

Мащабната инициатива във висшето училище се реализира под наслов „Седмица на Европа в Медицински университет – Плевен“. В нея участваха български и чуждестранни студенти от специалност „Медицина“. От Медицински колеж – Плевен присъстваха бъдещите медицински лаборанти, помощник-фармацевти и медицински козметици. По покана на организаторите към честванията се присъединиха и средношколци от Професионална гимназия по туризъм „Алеко Константинов“, специалност „Изпълнител на термални процедури в балнеологични и други възстановителни центрове“. Гимназията е партньор на висшето училище.

Събитието привлече и много преподаватели: член-кор. проф. Григор Горчев, Директор на научноизследователския институт на МУ-Плевен, Почетен ректор на университета; проф. Добромир Димитров, Ректор на МУ-Плевен, доц. Е. Бързашка, Медицински колеж – Плевен; доц. Т. Вълова и преподаватели от различни факултети.

Дейностите, проведени в Медицински университет – Плевен, бяха присъединени към проявите на европейско ниво, случили се до 30 май в България в рамките и на Европейската младежка седмица. Картата на събитията можете да се види тук: https://europa.eu/youth/week_bg. На интерактивната карта на Европа те могат да се открият като се използва търсачката по държави и възрастова категория – 19+.

 

#тагове:

НАЙ-НОВИ: