Започнаха „Празници на изкуствата – Парцалев 2021” в град Левски

16.06.2021 14:56

По традиция с понасяне на цветя пред паметната плоча на големия Парцалев, започнаха „Празници на изкуствата – Парцалев  2021” в град Левски. Рожба на огромната обич към човека и актьора Георги Парцалев, доказал, че смехът е велик, когато надмогва болката, че сълзата на Дон Кихот е най-чиста проява на жизнелюбие,  а талантът е божия искра и времето няма власт над нея, празниците на изкуствата ще продължат до 18 юни. За това информират от Пресцентъра на Община Левски.

Изложба със снимки на Георги Парцалев, откъси от най-големите му роли в киното и театъра незабравими до днес, едно символично пътуване на Хамлет от град Левски, е открита във фоайето на НЧ „Георги Парцалев – 1901”.

Открита е и експозиция на над 45  архивни картини  „Спомени от 20-ти век“ собственост на НЧ „Г. Парцалев 1901“. Картините са рисувани от различни художници през осемдесетте години на миналия век, вдъхновени от природата на плевенския край, характерните архитектурни особености на селищата и времето. Майсторите на четката  са от различни народности, гостували в град Левски ,участници в художествени пленери.В колекцията има големи имена в българското изобразително изкуство и картини с висока художествена стойност.

Експозицията представи  Илхан Мюртезова: „…Забележителна е картината на големия наш живописец Стоян Венев – „На пост“, отразяваща времето преди 1944 г. Голяма чест за нас е притежанието на творбата на професор Димитър Киров – „Просветители“, където са изобразени равноапостолните светци Кирил и Методий и техните ученици. Силно е участието на Тома Трифоновски с картината му „Църквата св. Наум Охридски“. Притежаваме живописни творби на големия наш живописец проф. Греди Асса. Картината му „Сбогуване“ ни докосва с непринудената детска носталгичност при раздялата. Чистотата на детския поглед е запечатана в картината на големия портретист Дионисий Дончев. Различаваме тъгата в картината „Старост“ на нашия съгражданин Венцислав Тулешков. Много свежест донасят картините на Владимир Пенев – „Утро“ и „Пейзаж“, в които се наслаждаваме на красивата архитектура на българските храмове. Картините на Венета Михайлова – „Площад Централен“, „Сватба“ и „Понеделник“ ни напомнят със свеж хумор за времето през 80-те години на миналия век“.

Колекцията е обогатена с картини на чуждестранни автори. Тук присъстват Корнелиу Василеску, Лумир Попчика, Лаурел Лазареску, Константин Дондуш, Ярослав Шинделарус, Клемент Щиха, Виталий Коробов, Матиас Негор, Дитер Лудевит, Деспасиан Лунгу, Ян Павлиц и Борис Белмасов. …”Изложбата ще бъде отворена до 18 юни.

Днес домакините и гостите на „Празници на изкуствата – Парцалев  2021” имаха удоволствието да видят и част от дарените лични вещи и мебели на Георги Парцалев в камерната зала НЧ „Г. Парцалев 1901“.

Театралната  постановка „Село Бг. Кол“ на театрален състав при НЧ „Георги Парцалев – 1901“ гр. Левски  ще бъде представена тази вечер от 19:00 часа. Автор на пиесата е Димитър Златинов, а режисьор  Сергей Константинов. Музикално оформление е на  Красимир Кръстев, а за осветлението ще се грижи  Пламен Пенчев. „Село Бг. Кол“ е  пиеса за изоставащите (обезлюдените) села и как хората живеят с надежда, че утрешният ден ще бъде по-добър. В театралната постановка участват   Десислава Георгиева, Георги Романов, Калоян Генов, Радослав Славеев, Румен Константинов, Тоня Тодорова и Цанка Михайлова.

Снимки: Община Левски, Пресцентър

#тагове:

НАЙ-НОВИ: