Три дни поминък, традиции и фолклор на Националния събор на овцевъдите в България

15.06.2021 10:49

 

От 18 до 20 юни 2021 г. край  Петропавловския манастир край с Арбанаси, област Велико Търново, ще се проведе деветото издание на Национален събор на овцевъдите в България.

Събитието по традиция ще съчетае стопанския аспект на овцевъдството и козевъдството с богатата българска народна култура, традиции и фолклор. То се организира от Национална овцевъдна и козевъдна асоциация (НОКА) със съдействието на Министерство на земеделието, храните и горите и подкрепата на общините Велико Търново, Лясковец и Горна Оряховица.

Мащабният форум  ще събере на едно място професионалисти в бранша от цялата страна, почитатели на народния бит и творчество, любители на старовремските кулинарни традиции и на здравословните фермерски храни.

В трите дни край Петропавловския манастир ще бъдат показани над 1000 чистопородни животни – овце, кози, кучета и коне. В специализирани изложения ще могат да се видят над 600 селектирани екземпляра от 22 породи овце, 5 породи кози, както и редки автохтонни и високопродуктивни видове отглеждани у нас. Ще има изложение на кучета и специални демонстрации на работата на кучета-пастири, както и надпревара за теглене на товари от най-големите коне-тежковози в България (19 юни, 11:00ч.).

Фермери ще мерят сили в атрактивни състезанията по стрижба с овчарска ножица (18 и 19 юни, 14:30 ч.), машинен млеконадой от кози (19 юни 11:00 ч.), ръчно доене на овце (19 юни, 15:30 ч.). За награда от 1000 лева ще се борят фермерите, които ще участват със свои животни в състезанието – за най-тежък коч (20 юни, 11:00 ч.).

На събора ще може да се види специализирана селскостопанска техника и оборудване, а под мотото „Българските храни от български суровини“ ще е мащабното изложение на фермерски продукти от овче и козе мляко и месо. За пръв път ще има и състезание за най-хубаво сирене, кашкавал и оригинален продукт от овче/козе мляко (18 юни, 15:00 ч.).

На събора ще звучи много фолклор от всички краища на България. 2500 изпълнители ще представят народното музикално и танцово изкуство, словесен фолклор, обреди и обичаи на двете сцени на Национален фолклорен конкурс „Заблеяло ми е агънце“. Повече от 70 фолклорни клубове ще се включат в голямо Гергьовско надиграване.

Край Петропавловския манастир 80 майстори-занаятчии ще представят майсторството на българските народни творци на приложно изкуство, като  на място ще има и мобилни арт работилници.

Многото забавления и атракциите за цялото семейство ще предложи  етно възстановката „ЧифликЪт“. Тук ще са интерактивните музейни експозиции, посветени на овцевъдството, в които ще „оживее“ поминъка и бита на старите български пастири и ще може да се види как е изглеждал българския селскостопанския двор преди повече от 100 години. Самодейци от различни краища на страната ще покажат възстановки на празника Гергьовден, различни обреди, обичаи и традиционни къщни занаяти. Ще има изложба на геги, хурки, обредни хлябове и кулинарни демонстрации на стара българска кухня.

Желаещите ще могат да се включат в уроци по кавал, гайда, народно пеене, хора,  ръченици и различни познавателни игри и забавления за цялото семейство.

Най-малките посетители ще могат да се забавляват в Детската  творителница с различни арт работилници и пленери. Тук ще е подредена и изложбата с детски рисунки от Националния конкурс „Нарисувай“ на тема „Овчарството и Гергьовден“.

В дните на събора ще има кукери, нестинари, концерт на оркестър „101 каба гайди“, хоротеки, народни веселби, демонстрации на Прабългарска школа по оцеляване „Бага Тур“, кулинарни зони със стара българска кухня  и още много атракции.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: