Топлофикация – Плевен: сигурна и екологична енергия на достъпна цена

14.06.2021 16:09

През изминалия отоплителен сезон в Плевен сметките за парно са с около 13% по -високи в сравнение с тези от преди 10 години през 2011. Тогава цената за мегават топлинна енергия с топлоносител гореща вода е била 64,11лв., а днес тя е 72,66лв./МВтч без ДДС. Това нарежда Топлофикация – Плевен като дружество успяло да постигне една от най- ниските цени на парното в България. Задълбоченият анализ на цените на топлинната енергия през годините показва, че теориите за постоянно увеличаващи се цени са силно преувеличени или поне по отношение на Топлофикация – Плевен. През разглеждания десетгодишен период най-ниската цена за топлинна енергия с топлоносител гореща вода е била през 2016г. в размер 56,15 лв./МВтч без ДДС, най – високата – 84,98 лв./МВтч без ДДС е била през 2019г., а в момента тя е 72,66 лв./МВтч без ДДС, коментират от дружеството.

За сравнение може да се отбележи, че всички основни хранителни продукти за българската трапеза през същия 10-годишен период се движат само в една посока и към днешна дата те са стигнали до почти двойно увеличение на цените.

Природният газ е основно гориво за производството на Топлофикация Плевен и съставлява над60% от себестойността на произведената топлинна енергия, а  колебанията в цената му е причина и за промяна на цената за топлинната енергия. Въпреки всичко производството на енергия по комбиниран способ – електрическа и топлинна дава възможност на плевенската топлофикация да запази относително приемлива цена на услугите си. За сравнение цената на синьото гориво през годините е имала пикове с около 50% ръст, като най-високите ѝ стойности съответстват и на най-високите стойности на цената за топлинна енергия. Инвестициите в когенерационни мощности се отплащат и подобрената ефективност позволява да се предлага разумна цена на плевенските домакинства.

Още една цифра е показателна за отлично свършената работа от Топлофикация – Плевен. По официални данни през 2011 година минималната заплата е била 240 лв, а днес тя вече е 650 лв.  Това означава увеличена покупателна способност на хората с най – ниски доходи и все по-достъпен комфорт поради относително запазената цена на парното в Плевен.

В заключение може да се отбележи, че Топлофикация – Плевен съчетава едни от най-ниските цени на топлинната енергия в страната с екологично производство, за да се предостави на плевенското общество достъпен комфорт и екологично произведена енергия.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: