Нарушителите на „джентълменското споразумение“ са санкционирани с актове

09.06.2021 15:17

Всички нарушители на т.нар. „джентълменско споразумение“, което ангажира участниците в избори да поставят агитационните си материали само на определени места, са с наложени актове и тече процедурата по връчването им към централите на партиите чрез техните представители в Плевен.  Актове са съставени на всички, без изключения, документирани са със снимков материал, описани са в протоколи и ще бъде доведена до край процедурата по налагане на наказанията, заяви днес на пресконференция кметът Георг Спартански. Той добави, че вероятно ще има обжалвания.

„Дължим на града си и на нашите съграждани една лицеприятна предизборна кампания като обществени сгради и частни такива, както и публични пространства, да не бъдат съсипвани с агитационни материали“, подчерта Спартански. Кметът добави, че вече има искания за разполагане на шатри на партии и коалиции във връзка с предстоящата предизборна кампания. И както всеки път и сега той ще предложи на участниците в изборите да бъде подписано „джентълменско споразумение“. Съгласно него предизборните плакати се лепят на само на определените в заповед на кмета на Община Плевен места, а на сгради, огради и витрини – с разрешение на собственика или управителя на имота. Декларира се също, че няма да използват предизборни материали, които застрашават живота и здравето на гражданите, частната, общинска и държавна собственост и безопасността на движението, както и такива, които накърняват добрите нрави, честта и доброто име на кандидатите и т.н. С подписа си под споразумението партиите и коалициите, които участват в изборите, се задължават в 7-дневен срок след приключване на изборите да премахнат поставените агитационни материали.

Ще припомним, че по идея на Георг Спартански такива споразумения се подписват преди избори от началото на първия му мандат. Според него се отчита намаляване на нарушенията, свързани с лепене на предизборни агитационни материли през последните години.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: