Плевенчанин е сред победителите в Лудогорския маратон

07.06.2021 10:07

Над 260 участници от цяла България се включиха в неделя в Лудогорския маратон, който се проведе в местността Пчелина край Разград. Ентусиасти от цялата страна премериха сили в бягане, колоездене и триатлон (плуване, колоездене и бягане).

Състезанието се огранизира от клуб “Зелена стъпка” от 2014 година досега, но тазгодишното издание беспорно бе най-амбициозното – предлагащо истински триатлон с плуване в язовир Пчелина, който е уникален с това, че разполага с истински плаж и спасителен пост и за разлика от почти всички други язовири в страната, в които плуването е забранено, тук е разрешено и се практикува от късна пролет до ранна есен.

Точно в 7:10 над 50 плувци накараха студените сутрешни води на язовира да заврят, а за безопасността им се грижиха спасители, разпределени в шест лодки.

Първи в триатлона (1,2 км плуване, 44 колоездене и 8 бягане) стана Данаил Велинов от София с време 3:36:33 часа. При жените най-добра бе Евелина Златанова с 5:07:04 часа. А в щафетния триатлон победи щафетата на Лъвско сърце, които са организатори на един от най-популярните любителски триатлони в България и които помогнаха на “Зелена стъпка” с оборудване и практически съвети за организацията на триатлона. Тяхното време е 4:31:56 часа.

В маратонската дистанция (бягане 42 километра) безапелационни победители са Ивайло Вълев от Плевен с време 3:26:49 и Атанаска Атанасова от София 4:16:32. Ивайло е печелил през годините всички бегачески дистанции на Лудогорския маратон и това за него бе поредна победа на състезание на “Зелена стъпка”.

В полумаратона най-бърз бе многократен победител в състезанията на “Зелена стъпка” Росен Тодоров (Дзвера) с 1:43:32 часа, а първа при жените се класира Валерия Димитрова от Велико Търново с много добро време от 1:58:20 часа.

В кроса на 8 км победата остана в Разград, спечелена от Калоян Николов с 37:57, а на по-малко от минута от него завърши Димитър Цанков Димитров от Пловдив. Любопитно е, че Димитър се запали по бягането след като няколко години бе фотограф на събития на “Зелена стъпка” и дори на това състезание, преди да дойде време за неговия старт, обикаляше с фотоапарат и снимаше участниците в другите дисциплини. При жените победителка е Василка Атанасова с 49:28 мин.

В колоезденето на 42 километра победител е Александър Жеков от Сливен с 2:21:13, а при жените – Мартина Петровска от София с 3:52:48 часа.

Освен тези дистанции, имаше и надпревара за деца, като близо 20 момичета и момчета пробягаха 2 километра и получиха вкусни награди.

Клуб “Зелена стъпка” благодари на Община Разград, Inoxsys, Агрохимконсулт 3, Солети Хрус-хрус, Leya, Спортни магазини Яко, Getka, Gold Nutriton, Бул-Тат, общински съветници Иво Димитров и Джипо Джипов, с чиято подкрепа се осъществява събитието. Специални благодарности изказваме на десетките доброволци, на екипите на спешна помощ, на водните спасители, на полицаите, на горските служители, които помогнаха събитието да се случи.

Информация и снимка: Клуб „Зелена стъпка“, https://ludmarathon.com/

#тагове:

НАЙ-НОВИ: