Основно почистен ще бъде паметникът на Свободата в Градската градина

04.06.2021 12:21

Първото по рода си основно почистване на паметника на Свободата в Градската градина в Плевен започна тази седмица, дейностите ще продължат няколко дни. Процесът по възстановяване на повърхностния слой на мрамора се извършва от реставратора Вътко Христов, информират от Пресцентъра на Общината.

Цялостното състояние на паметника е добро, но замърсявания от органичен произход /плесени, лишеи, бактерии, гъбички, растения и др./ са се наслагвали по облицовката и върху структурата са се образували тъмни петна, обясни г-н Христов. Паметникът се почиства със специални разтворители на водна основа с различно pH, целящи неутрализирането на минералните соли по повърхността. Ще бъде извършена и хидрофобизация, която ще предотвратява деструктивните процеси по целостта на паметника, причинени от киселинни дъждове и неблагоприятни атмосферни условия. Използва се щадящ природата метод за удължаване живота на културната забележителност.

Женската фигура върху паметника на Свободата е изработена в Одеса през 1879 година от близки на загиналите при Втория щурм за овладяването на Плевен в Плевенската епопея.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: