НЗОК отказа да подкрепи лечението на проф. Ваня Недкова

01.06.2021 10:20
Днес, на 1 юни, един от хората, посветили живота си на здравето на плевенските деца и децата на България, посреща празника в интензивното отделение на Онкохематологията в Mедицински университетски център в Хановер, Германия. Освен с рядкото си и тежко заболяване, проф. Ваня Недкова трябва да се бори и с отчаянието, и огорчението си в следствие на отказа за финансиране на лечението от НЗОК.
Така започва писмото, изпратено до електронната поща на „Плевен за Плевен“, от близки на проф. Недкова. За съжаление един от най-търсените детски лекари в Плевен и страната днес се бори за живота си.
Проф. Ваня Недкова е ръководител Катедра Педиатрия в Медицинския университет – Плевен, Началник клиника по Детски болести – УМБАЛ „Д-р Г. Странски“ – Плевен, Републикански консултант по Педиатрия за Централна Северна България.
Публикуваме отвореното писмо на нейните деца, в което те разказват подробно за битката, която води тяхната майка с онкологично заболяване и за сблъсъка им с институциите, които би трябвало да решават проблемите на българските граждани:

Отворено писмо 

От

Д-р Петър Илиев Коларов, Консултант по Психиатрия, NHS, Лондон, Англия и

Д-р Надя Илиева Коларова-Янева, дм, гл. асистент Катедра Педиатрия, МУ – София

Обръщаме се към Вас в качеството ви на медия, която защитава обществения интерес и многократно е заставала на страната на гражданите в борбата им с институциите за справедливост. Правим го след дълга борба с институциите и липсата на подкрепа от тяхна страна, и с надеждата, че общественият отзвук, който може да предизвикате, може да помогне за справедливото разрешаване на случая, който засяга човек, посветил живота си на българското детско здравеопазване.

Обръщаме се към вас след отказа на НЗОК за финансиране на лечението на нашата майка Проф. Ваня Недкова Недкова- Коларова, дм, Ръководител Катедра Педиатрия – МУ – Плевен, Началник клиника по Детски болести – УМБАЛ „Д-р Г. Странски“ – Плевен, Републикански консултант по Педиатрия за Централна Северна България, Външен консултант на НЗОК за лечение на деца в чужбина, Член на Управителният съвет на Българската педиатрична асоциация.

За съжаление, преди 1 година нашата майка бе диагностицирана с тежко и рядко заболяване – Неходжкинов Т-лимфом – ангиоимунобластен тип. Това е заболяване, известно със своя непридвидим ход и трудно постигане на дългосрочна ремисия.

Поради своята относително рядка честота, световният опит за лечение на това заболяване е ограничен и липсват ясни правила за лечението му, освен в няколко специализирани световни центрове. Един от тези световни центрове в Европа е клиниката по Онкохематология Меdizinische Hochschule (MHH), Хановер, Германия.

В България до момента бе проведено 10-месечно лечение с химиотерапия, което за съжаление не доведе до постигането на ремисия и ние започнахме да търсим опции за спасяването на нейния живот. Нашето проучване сред колеги и експерти в областта ни показа, че в България терапевтичните възможности са изчерпани, с оглед на проведеното към този момент лечение, нейната възраст и липсата на постигане на хематологична ремисия. Бе ни обяснено също така, че в  България има ограничен клиничен опит в лечението на точно това рядко заболяване и че единствената възможност за продължаване на лечението и постигане на хематологична ремисия е провеждане на автоложна трансплантация, която не се прилага в България при пациенти, непостигнали ремисия и над 68-годишна възраст, което изключваше възможността нашата майка да продължи лечението си в България.

Преди около месец проведохме консултация с Проф. Гансер, МНН, Хановер, Германия, един от водещи световни специалисти в областта, на която той ни даде своето експертно мнение, че при потвърждение на диагнозата, тя е подходяща за осъществяване на автоложна трансплантация дори и при непостигната ремисия. Проф. Гансер ни предостави данни за ефективността на този тип лечение в тяхната клиника, която е 40% ефективност при 1 % смъртност. За сравнение данните в България при пациенти в ремисия и проведено подобно лечение е около 5% ефективност, при липса на обективни данни за смъртността, поради децентрализираният подход, чрез който се лекуват тези заболявания в България. От горепосочените данни е видно, че лечението на това заболяване в клиниката в Германия е с положително съотношение цена/полза и е ценово ефективно, сравнено с данните за България.

След отправена от нас молба за финансиране от НЗОК за продължаване на  лечението й в МНН, Хановер, Германия, нейният случай бе разгледан от две комисии експерти от НЗОК.  За съжаление, първата комисия по трансплантология, която бе съставена от трима члена, изказа становище за ОТКАЗ от лечение, като решението не бе единодушно. Управителят на НЗОК не подписа това решение и върна случая за преразглеждане към Комисия от разширени, външни експерти. Позицията на екпертите и в този случай не бе единодушна, но надделя позицията на Националният съвет по онкохематология за ОТКАЗ от лечение.

В становищата си членовете на комисията, изказали становище за ОТКАЗ от лечение, описват, че лечението може да бъде извършено в България, без да посочват конкретни клинични данни за ефикастността и ефективността на провежданите в Онкохематологичните центрове в България подобни лечения, както и опита си с пациенти, страдащи от ангиоимунобластен Неходжкинов Т-лимфом, непостигнали ремисия и на възраст над 68 години.

Още повече ни учуди факта, че в мотивите за отказ от НЗОК е взето мнението от двама от експертите, от които единият е на директно подчинение на другия, което в цял свят е считано за неетично, поради опасността за оказване на влияние върху изказването на мнение и  взимането на решение.

В нашето отчаяние, ние се обърнахме и към Министъра на здравеопазването.

Междувременно клиничното състояние на нашата майка се влоши. За да спасим нейният живот, ние събрахме необходимата сума от 170 000 евро за започване на лечението в клиниката в Германия, като използвахме нашите лични спестявания и заеми от роднини, приятели и финансови институции. За съжаление, настъпиха последващи усложнения от лечението и към момента тя е в Интензивно отделение в МНН Хановер.

Позволяваме си да изкажем своята благодарност към Д-р Хрисчев и екипа в Клиниката по Онкохематология УМБАЛ „Св. Иван Риски“ София, които проведоха химиотерапевтичното й лечение. Изказваме огромната си благодарност към Проф. Григор Горчев, Проф. Славчо Томов и техния екип в УМБАЛ „Света Марина“ Плевен, които овладяха усложненията, съпътстващи нейното химиотерапевтично лечение, проявиха изключителен професионализъм и човечност и оказаха незаменима професионална и лична помощ за това тя да продължи своята битка за живот.

С оглед на изложеното и липсата до този момент на подкрепа и съдействие от  институциите в Република България, Ви молим в качеството на медия с широко обществено доверие, да дадете гласност на казуса и да помогнете за справедливо отношение на институциите към живота на д-р Ваня Недкова Недкова- Коларова.

Молим за Вашата помощ и за събирането на необходимите финансови средства, за да може нашата майка отново да се върне към своето призвание – да лекува болните български деца и да обучава бъдещите и настоящи български лекари.

За подкрепа:

Банкова сметка

Ваня Недкова Недкова-Коларова

IBAN BG74UBBS88881000067222

BIC UBBSBGSF

Банка: ОББ

#тагове:

НАЙ-НОВИ: