Първа копка на храм бе направена днес в село Изгрев

27.05.2021 16:12

Великотърновският митрополит Григорий  освети основите, направи първа копка и благослови построяването на храм „Св. пророк  Илия” в село Изгрев днес.

Великотърновска епархия има 24 общини, но един от кметовете с най-животрептящо желание навсякъде да помогнат това е кметът  на община Левски –Любка Александрова, отбеляза митрополит Григорий и  изказа сърдечна благодарност за сътрудничеството, разбирането и взаимодействие и с кмета на с.Изгрев Маргарит Иларионов за радостта да положат основите на нов храм.

Хората трябва да имат молитвен дом  в тези времена, дом за утеха, за вяра и защита, докато големият храм „Св.Прокопий” бъде възстановен, подчерта митрополит Григорий и благослови всички допринесли това да се случи.

Църквата „Св.Прокопий” в с.Изгрев  е културен паметник с местно значение във великотърновска епархия и се очаква възстановяването и.

Кметът на Община Левски Любка Александрова, като кръстница, произнесе името на новият храм „Св. пророк  Илия”, и така изрази желанието на хората в селото, новият молитвен дом да носи това име.

Любка Александрова с  радост отбеляза факта , че това се случва с желанието на цялото село и  усещането за изпълнен дълг:  „Аз имам щастието да завършим огромното дело, което хората на Изгрев години мечтаха и стъпка по стъпка вървяха. Тук е г-жа Румяна Симеонова, тук е сега действащия кмет Маргарит Иларионов и мисля ,че всеки един от кметовете назад във времето с нещо допринесе, с желанието си, с обединяването на усилията”.

В свещеният ритуал извършен от митрополит Григорий  за полагане на основите на новия храм участваха: кметът на общината Любка Александрова , кметът  на селото Маргарит Иларионов и Архиерейския наместник и духовен надзорник на епархията, отец Руслан.

Община Левски финансира с 30 хил. лв. стартирането на строежа на храм „Св. пророк  Илия”.

На многая лета, прозвучаха пожеланията, с Божията помощ, помощта на Великотърновска епархия, Община Левски  и всички строители, помощници и дарители.

Снимки и информация: Община Левски, Пресцентър

#тагове:

НАЙ-НОВИ: