Елена Йончева: Завеждаме дело срещу Еврокомисията, ако до 1 юни не започне да обвързва финансирането с върховенството на закона

26.05.2021 10:06

Настояваме Европейската комисия да предприеме първите стъпки от механизма за обвързването на европейското финансиране с върховенството на закона и незабавно да информира Европейския парламент (ЕП). Ако до 1 юни това не се случи, няма да имаме друг избор, освен да предприемем съдебни действия срещу Европейската комисия, както предупредихме в резолюция от 25 март. Това се казва в изявление на евродепутати от всички основни групи. Единственият представител от България сред инициаторите на декларацията, е ЕленаЙончева, член на групата на социалистите и демократите. Сред останалите евродепутати, които настояват за незабавно приложение на Регламента за обвързване на финансовите средства на ЕС със състоянието на върховенството на закона в отделните държави членки, са вицепрезидентът на ЕП и доскорошен министър на правосъдието на Германия Катарина Барли, председателят на мониторинговата група за демокрация Софии`нт Велд, съпредседателят на Антикорупционната група на ЕП Даниел Фройнд и др.

Евродепутатите отбелязват, че до този момент Европейската комисия дори не е изпратила писмена нотификация до нито една държава членка за въвеждането на новия механизъм. Той влезе в сила в началото на 2021 г. и предвижда възможността правителства на държави членки да не получават европейско финансиране, ако застрашават върховенството на закона и с това финансовите интереси на ЕС. В изявлението механизмът е определен като един от крайъгълните камъни на бюджета на ЕС, както и на плана за възстановяване „Следващо поколение ЕС“.

Съдът на ЕС установи сериозни пропуски в спазването на върховенството на закона в редица държави членки, особено забележимо в Полша и Унгария, припомнят евродепутатите. Те отбелязват и констатациите в доклада на самата Европейска комисия по темата през 2020 г., както и докладитена ОЛАФ, в които се твърди, че защитата на бюджета на ЕС е под риск.

Европейската комисия няма никакви основателни извинения да забавя действието на механизма за обвързване. Ефективното му прилагане не може също така да зависи от предварителното приемане на някакви „указания“ от страна на Европейската комисия, твърдят ЕленаЙончева и нейните колеги в общото си изявление.

Отговорността за нарушаването на върховенството на закона, прекрачването на разделението на властите, преследването на журналисти и ограничаването на медийната свобода трябва да се носи от политиците. Целта на механизма не е да се накажат гражданите на ЕС, а да има ефективен превантивен инструмент, който да не позволява държавите членки да се отклоняват от основните ценности на демокрацията. Там, където това се е случило, последствията могат да са сериозни, коментира Елена Йончева.

По нейна инициатива през октомври 2020 г. Европейският парламент прие безпрецедентна резолюция за ситуацията в България. С нея беше изразено дълбоко съжаление, че демокрацията в страната се влошава и наред с другите тежки констатации, се настояваше за контрол при усвояването на европейските средства.

Европейският парламент може да предприеме съдебна процедура за бездействие на Европейската комисия пред Съда на ЕС, съгласно Договора за функциониране на ЕС. Темата ще бъде обсъждана по време на следващата пленарна сесия на Европейския парламент от 7 до 11 юни.

Законтакт с Групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите в ЕП: https://www.socialistsanddemocrats.eu/

#тагове:

НАЙ-НОВИ: