Обобщено за Маратона: Над 500 участници спортуваха за каузата „Бягаме в Плевен за достъпна среда“

25.05.2021 8:15

Седмото издание на Плевенския маратон затвърди името си „Маратон на приятелството“, като привлече участници от различни държави и в широк възрастов диапазон и се превърна в своеобразен празник на града. В различните дисциплини се включиха общо над 530 участника от 14 националности на възрасти от 2 до 84 години. Всички те спортуваха, подкрепяйки каузата „Бягаме в Плевен за достъпна среда“, съобщават организаторите на спортното събитие. 

Събитието беше открито с поздравления от посланика на САЩ в България Нейно Превъзходителство Херо Мустафа, които включваха думите: „Вдъхновена съм от визията ви да подкрепяте здравословния начин на живот и да насърчавате многообразието и приобщаването. Давате един прекрасен пример на децата от Плевен и укрепвате общността.“ В церемонията по откриването се включи първият секретар на Британско посолство в София г-н Андрю Френч. Той изказа своите почитания към основателя на маратона – Станислав Георгиев, който почина внезапно през миналата година и в чиято памет се организира състезанието, и добави: „Това е едно фантастично събитие, което прави спорта достъпен за всички.“ В откриването участва и заместник-кметът на града – г-н Стефан Милев, който представи благотворителната кауза на тазгодишното издание – подпомагане на хората в неравностойно положение. С набраните чрез маратона средства ще бъдат обновени сигналните системи за незрящи на част от светофарите в града. В церемонията се включи и областният експерт от Министерство на младежта и спорта г-н Атанас Кършев, който поздрави бегачите, както и представителят на многобройната румънска група Раду Преда, който предаде послание от легендарния румънския бегач Илие Рошу, участвал във всички издания на Плевенския маратон досега. Последните думи преди старта бяха дадени на един от талисманите на събитието – 71-годишната Бойка Арсова, която за шести път успя да финишира на предизвикателната 42-километрова маратонска дистанция в Плевен. 

Маратонът на приятелството в Плевен традиционно привлича участници с различни националности. Тази година, въпреки ограниченията за пътуване поради коронавирусната пандемия, в него се включиха бегачи от общо 14 държави, сред които Великобритания, Индия, Ирландия, Кипър, Мароко, Непал, Пакистан, Румъния, Русия, САЩ и други. Многообразието на събитието, освен с различни националности, беше допълнено и от участници в изключително широк възрастов диапазон. Тази година бяха подобрени два рекорда – за най-млад и най-възрастен участник, които бяха съответно на 2 и на 84 години. Най-малкият бегач се включи е специалното детско събитие Fun Run Kids, а най-възрастният – в тежката маратонска дисциплина по трасето с дължина 42,2 км. За да покажат, че бягането е достъпен и полезен спорт за всички, и тази година организаторите осигуриха безплатно участие за децата, за ветераните над 60-годишна възраст, за хората с увреждания, както и за решилите да участват в 3-километровия градски крос „Аз мога“. Благодарение на атрактивното събитие Fun Run Kids, което се провежда като част от маратона, най-много участници тази година се включиха именно в детското бягане – общо 205 малки бегача в три възрастови категории.

Най-бързите и отличили се състезатели в отделните дисциплини бяха наградени на церемония на сцената на централния площад „Възраждане“. Наградите бяха връчени от г-жа Аурелия Думницеану, съветник в посолството на Република Румъния. Победител в маратонската дистанция стана Милен Ковачков, който измина 42,2 км за 2 часа, 45 минути и 16 секунди. Едва две минути след него финиша премина и Ивайло Вълев, а на трето място се класира румънецът Йонел Рапотан. При дамите най-бърза в маратона беше Борислава Видева, която завърши след 3 часа, 42 минути и 19 секунди. Нейни подгласнички станаха Мирела Георгиева на второ и Mилена Савова – на трето място. Оспорвана надпревара тази година имаше и в 21-километровата полумаратонска дистанция. Най-бърз в нея беше Константин Бамбеков с време 1:26:02, а скоро след него финишираха Росен Тодоров и Николай Ефремов. При жените в полумаратона най-бързи бяха Анна Стефанова (1:33:29), Полина Господинова и Гинка Шавулева. За първи път като част от „Маратон на приятелството“ в Плевен участниците можеха да се състезават и по набиращата все по-голяма популярност 10-километрова дистанция. Най-бърз по нея беше Искрен Иванов с време 42 минути и 29 секунди, следван от Айюб Мортаджи от Мароко и Пламен Меразов. При дамите челните позиции на 10 км заеха Лилия Иванова (53:39), Дарина Колева и Михаела Ганчева. Друга атрактивна дисциплина, част от маратона, беше щафетата. В нея се включиха общо 50 души, разпределени в 25 отбора, като най-бърз беше тандемът на Илиян Чакъров и Георги Гергов, следвани от Георги Илиев и Петър Рашев, както и третите в класирането Христо Боев и Даниел Иванов.

Привличайки толкова многолюдна и разнообразна палитра от участници и със своята вече седемгодишна история, състезанието успя да се превърне в едно от най-емблематичните спортни събития за региона. Тази година то предложи още по-интересна програма под наслов Park+ с допълнителни активности и спортове на открито като волейбол, тенис на маса, мини футбол, бадминтон, пилатес, функционална аеробика и танци с латино ритми за всички възрасти. Богатата културно-музикална програма и тази година впечатли с изпълнения на местни таланти от танцов състав „Синтез”, младата певица Кристиана Александрова и с магията на българския фолклор от Детско-юношески фолкорен ансамбъл „Нашенчета“. Седмият маратон в Плевен, макар и преминал без своя основател Станислав Георгиев, остана в историята като изданието привлякло най-голяма подкрепа от страна на доброволци. Много хора от Плевен и други части на страната се включиха в помощ на организаторите, като сред доброволците бяха и дипломати от посолствата, подкрепящи събитието.

Седмият маратон в Плевен беше организиран от социално предприятие „Айс-Оупън“ заедно с община Плевен, фондация „Светът на Мария“, Българска федерация по лека атлетика, СКЛА Феникс, Национален алианс за социална отговорност и в партньорство с Jamba, Българска асоциация на лицата с интелектуални затруднения, сдружение „Аутизъм днес“, JA Bulgaria и други.

Повече информация за Маратон „Плевен“: уебсайт: https://plevenmarathon.com/,  Facebook страница: https://www.facebook.com/PlevenMarathon/

#тагове:

НАЙ-НОВИ: