Плевен празнува 24 май /фотогалерия/

24.05.2021 12:40

С шествие, което тръгна от пл. „Стефан Стамболов“, започнаха организираните от Община Плевен инициативи по повод 24 май – ден на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност. Традиционно шествието, в което се включиха ученици, учители, студенти и преподаватели от Педагогическия колеж, премина по главната пешеходна улица „Васил Левски“ и се насочи към паметника на светите братя на едноименната улица, където се събра с второ шествие от студенти и преподаватели от Медицински университет – Плевен.

Свещеници от плевенски храмове отслужиха водосвет за здраве и благополучие, поднесени бяха венци и цветя пред паметника на светите братя Кирил и Методий.

„Нека да следваме заветите на нашите учители, на тези, които са държали ръката ни в първо отделение, за да ни научат на четмо и писмо. Нека следваме добрия пример на просветителите, на духовниците, на дейците на науката и на културата, а не да се преследваме един друг, да се мразим люто, да се ненавиждаме, защото няма силна държава там, където няма единение на властите и единение с народа“. Това призова чрес словото си днес по повод светлата дата 24 май кметът Георг Спартански и продължи: „Нека да помним уроците на историята, да отдадем нужното с почит и признане към нашите първоучители  и нека с делата си в бъдеще да покажем, че сме достойни техни следовниции че България има своето бъдеще в Европа!“.


След тържествения ритуал присъстващите се отправиха към стълбите на сградата на Областна администрация срещу Големия фонтан. Там честването продължи с хорово изпълнение на химна „Върви, народе възродени!” с участието на Общински хор „Гена Димитрова“, Северняшкия ансамбъл за народни песни и танци и Вокална група „Арлекино“.
В алеята пред Военния клуб бе открит Празник на книгата, а  във фоайето на НЧ „Съгласие 1869“ е експонирана изложба с уникални издания от фонда на читалището и мултимедийна презентация „Дигитални колекции“.

Празникът днес продължи с награждаване на дейци на културата и на педагози от Община Плевен.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: