Областният управител Марио Тодоров с поздрав към дейците на просветата и културата

24.05.2021 15:47

„В днешния празничен ден се обръщам с огромно уважение към всички, в чиито сърца пламти огънят на знанието и стремежът към просвета. Бъдете здрави и дарени с неизчерпаеми сили, насърчавайте младите хора да ценят българската писменост, да четат българска литература, да преоткриват красотата, мелодиката и въздействието на българския език, защото думите си тежат на мястото тогава, когато са изречени и написани на родния език!”. С тези думи областният управител на област Плевен Марио Тодоров се обръща в поздравителен адрес към представителите на просветата и културата по повод 24 май.

„Възможността да облечем мисълта в думи, а словото да получи дълговечен живот чрез писмеността са безценния дар, който получихме ние българите, а сетне и целия славянски свят чрез светлото дело на светите братя Кирил и Методий. Думи като ВЯРА, ЛЮБОВ, МАЙКА, РОДИНА, БЪЛГАРИЯ, КНИГА, ЗНАНИЕ, ЧЕСТ, ДОСТОЙНСТВО, СВОБОДА, носещи особен заряд в българската душевност, не могат да бъдат изписвани другояче освен с български букви, защото именно в него, в българското писмо, те намират онзи несломим стожер, който брани светостта, с която са натоварени те за всеки от нас.”, се казва още в поздравителния адрес на областният управител Марио Тодоров.

В знак на уважение съм делото на светите братя Кирил и Методий бе поднесен венец от името на областния управител и Областна администрация. Денят на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност бе отбелязан в Плевен с празнично шествие, тържествен ритуал и концерт.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: