В град Левски на 24 май  – празник с почит към радетелите за просвещение и духовна култура

24.05.2021 13:24

В град Левски 24 май – Денят на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност бе ярък израз на почит и признателност към радетелите за просвещение и духовна култура. Най-българският празник, събра днес  ученици , учители, дейци на просветата и културата , граждани в град Левски на площада пред Общината, съобщават от Пресцентъра на местната управа.

С  възторжения  химн „Върви, народе възродени“ започна празникът, докоснал най-светлата струна в сърцето на всеки българин.

Кметът на Община Левски –  Любка Александрова поздрави  ученици, учители, дейци на културата и просветата, жителите на град Левски със свещения празник, който всеки носи в сърцето си. 24 май – деня на българските букви, деня на българската писменост, просвета, култура, деня на знанието и българския дух. Любка Александрова припомни исторически моменти от мистиката и величието при  полагането на българската християнска империя, Златния век и славното минало. За Европа това е един цивилизационен етап подарен от българите, за нас българите  е символ на духа български в езика, в писмената, символ на величие и значимост за света, повод за истинско самочувствие, подчерта кметът Александрова. „Съхранявайте българският език и българската духовност на многая лета, бъдете горди, че сте българи”, пожела на всички на празника.

Кметът на Община Левски – Любка Александрова  връчи наградите на отличените  за постигнати високи успехи. Със заповед № 486 на кмета на Община Левски –Любка Александрова с почетно отличие  „Учител на годината 2020/2021“ бе удостоена  Севдие Алиева, старши учител в ДГ „Слънце“ гр.Левски.

Петранка Стефанова, секретар на НЧ „Съзнание 1894“ с.Асеновци  бе отличена  „За постигнати високи отличния в културната и просветна дейност”, а  Любена Стоилкова ученичка в  СУ „Крум Попов“ с отличието „Посланик на Община Левски в Детска мелодия на годината 2020“.

Община Левски награди с грамота и парична премия 9  абитуренти с отличен успех от СУ „Крум Попов” и ПГССТ „Н.Й.Вапцаров”. Награди за отличен успех през учебната 2020/2021 г. и призови места в творчески конкурси, състезания и олимпиади получиха  и 67 ученици от училищата в град Левски, осигурени със съдействието на МКБППМН.

С красотата, таланта и  усмивките, със стихове, песни и танци  Децата от Обединената школа по изкуствата към НЧ „Георги Парцалев-1901”, Любена Стоилкова от СУ „Крум Попов”, Мажоретния  състав към Спортен клуб „Ви Ес Феерия” с ръководител Соня Дунева, ученици от  СУ „Крум Попов”и ОУ „Максим Горки” обагриха празничния ден.

Снимки: Община Левски, Пресцентър

#тагове:

НАЙ-НОВИ: