Над 400 бегачи ще участват днес в седмото издание на Маратон на приятелството „Плевен“

23.05.2021 7:13

Днес в 9 ч. сутринта ще бъде даден старт на седмото издание на Маратон на приятелството „Плевен“. Под специалната арка, разположена на централния площад „Възраждане“ в Плевен, се очаква да преминат повече от 400 души от над 12 националности, съобщават организаторите.


Състезанието, което успя да се превърне в едно от най-емблематичните и очаквани спортни събития за региона, тази година посреща своите участници с обновено трасе, нова дисциплина на 10 км и атрактивното допълнително събитие Fun Run Kids. По този начин разнообразието за бегачите става още по-голямо, давайки им избор между шест основни дисциплини – класически маратон (42,2 км), полумаратон (21,1 км), щафета (2 х 10,55 км), 10 км, 3-километров безплатен масов крос „Аз мога“ и Fun Run Kids – детско бягане с различни дистанции според възрастовата група и с безплатна регистрация.
Благодарение на разнообразието си от дисциплини и новото по-леко трасе – предимно в парк „Кайлъка“, в състезанието и тази година ще се включат участници на различни възрасти и от над 12 националности. Сред тях е талисманът на събитието – 71-годишната Бойка Арсова, която ще се опита за шести път да измине 42-километровата маратонска дистанция в Плевен. Освен ветерани, организаторите очакват голям интерес и сред най-младите. Специално за тях тази година в рамките на маратона ще се проведе атрактивното събитие Fun Run Kids. За да покажат, че бягането е достъпен и полезен спорт за всички възрасти, организаторите осигуряват безплатно участие за децата, които се включат във Fun Run Kids, както и ветераните над 60-годишна възраст, хората с увреждания и всички ентусиасти, решили да участват в 3-километровия градски крос. Всеки финиширал в рамките на контролното време, независимо от дисциплината си, ще получи медал и допълнителни награди. За всички малки маратонци, които се включат в бягането на къси дистанции според възрастовата група, пък освен медали, са предвидени и поощрителни награди и подаръци.

Друга интересна новост тази година е, че всички, които бягат на 23-и май в Плевен, ще го направят за обща кауза – осигуряването на достъпна среда за хората с различни възможности. Набраните чрез дарения и регистрации за участие средства ще се използват за адаптиране на централната пешеходна зона в Плевен към потребностите на хората със специални нужди. Всеки, който иска да даде своя принос за каузата с мото „Бягаме в Плевен за достъпна среда“, може да го направи, включвайки се в събитието или чрез дарение онлайн (https://rebrand.ly/bzoaiyo).

Стартът на събитието ще бъде даден в 9:00 ч.  от централния площад на града. Тогава ще потеглят участниците в маратона и полумаратона. Малко по-късно, в 9:05 ч., е стартът за щафета и 10 км, a в 09:07 ч. – на 3 км градски крос „Аз мога”. В 9:25 ч. се очаква под арката да преминат всички деца от Fun Run Kids, като първо стартира възрастова група 6-7 години, после 8-9 години и накрая 10-12 години. Церемония по награждаване ще има на сцената на площада от 10:30 ч. сутринта за Fun Run Kids и „Аз мога“, а от 13:30 ч. и за участниците на дългите дистанции. Богата културно-музикална програма от местни артисти и танцови състави и спортни клубове ще съпътства целия състезателен ден.

Събитието ще се проведе в памет на родения и израсъл в Плевен Станислав Георгиев – създател и основен организатор на Маратона на приятелството и 1000km Balkan Charity Challenge, съосновател на Спортен клуб „Бегач“, баща на четири деца, инициатор на много благотворителни кампании, светъл пример и вдъхновение за мнозина. Станислав е човек, оставил светла диря в животите на много нуждаещи. Само чрез благотворителните каузи на маратона и 1000km Balkan Charity Challenge под негова инициатива са събрани над 130 хил. евро, разпределени за различни благотворителни дейности. Делото на Станислав Георгиев, свързано с маратона в Плевен, се продължава от неговото семейство и приятели, които са сред основните организатори на тазгодишното издание.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: