В Плевен гостува Васил Василев – председател на Общобългарския комитет с името на Апостола

19.05.2021 12:35
По покана на председателя на плевенския комитет „Васил Левски“ д-р Галина Цветкова в Плевен гостува Васил Василев – председател на Общобългарския комитет с името на Апостола. В зала „Библиотеката“ на НЧ „Съгласие 1869“ те се срещнаха с плевенски ученици от Общоградско средношколско общежитие, МГ „Гео Милев“ и НУ „Христо Ботев“.
Д-р Цветкова съобщи, че идеята й за тази среща е отдавна, но заради епидемичните мерки е отлагана във времето. В аванс тя обяви, че от есента Общоградското средношколско общежитие ще носи името на един от най-близките съратници на Васил Левски – Данаил Попов. В тази връзка се е зародила идеята там да бъде поставен негов портрет или барелеф, като родолюбиви вече са събрали 910 лв., а останалите средства ще бъдат набрани в бъдеща кампания.
Децата от общежитието изпълниха кратка програма с патриотични стихове и песни, а специален гост беше малкият гайдар от НУИ „П. Пипков“ Стефан.
Представители на присъстващите учебни заведения, както и най-старата плевенска библиотека в НЧ „Съгласие 1869“, получиха по един екземпляр от третото разширено и допълнено издание на „България – френска хроника“, чийто съставител е Васил Василев. Пред децата той разказа как се е зародила идеята за издаването на сборника, в който е включена огромна документация за историята на България така, както е описано от дописниците, кореспондентите и художниците на френския вестник „Илюстрасион“ между 1841 и 1913 г. Той ги покани да го разгледат, защото има много документи, свързани с Плевен. „Аз самият съм пътувал много и съм живял в чужбина, но се върнах. Моите деца са тук, защото смятам, че страната ни се нуждае от тях. България се нуждае от вас – младите, не я напускайте! Вие сте бъдещето на родината ни“, обърна се председателят на Общобългарския комитет „Васил Левски“ към учениците.
#тагове:

НАЙ-НОВИ: