Пътуваща фотоизложба на БАН гостува в Медицински университет – Плевен

12.05.2021 13:59

Пътуващата експозиция на БАН, която е част от инициатива Европейска седмица в България, бе официално открита от доц. Теодора Вълова, ръководител на Регионалния академичен център – Плевен, чл.-кор. проф. Григор Горчев, почетен ректор и директор на Научноизследователския институт и проф. д-р Добромир Димитров, зам.-декан на Факултет „Фармация“ в присъствието на преподаватели и студенти на висшето училище, както и на ученици от града. За младите хора, български, чуждестранни студенти и ученици от Гимназията по туризъм в Плевен, доц. Вълова бе подготвила забавна викторина с въпроси за Европа и Европейския съюз.

Доц. Теодора Вълова се обърна към аудиторията с думите: „За мен е чест и професионална гордост да ви приветствам в Телекомуникационния Ендоскопски Център към Медицински университет – Плевен, в който днес откриваме една знаменателна изложба от художествено-документалното наследство на БАН, под наслов Българският принос в културно-историческото многообразие на Обединена Европа. Това наистина звучи много задължаващо, защото изложбата се организира по инициатива на Регионалния академичен център към БАН – Плевен, съвместно с Медицински университет – Плевен, които са домакини на събитието, и със съдействието на Научния архив на Българската академия на науките. Предизвикателството беше и за трите страни. Но струва ми се, че резултатът е наистина внушителен. Бих използвала смело думата – уникалност. Защото културата стои в корените на богатото наследство и история на Европа и играе уникална роля в подобряването на връзките между различните народи на стария континент.

Чл.-кор. проф. Григор Горчев приветства младите хора с обръщението: „Изключително съм удовлетворен от факта, че откриваме експозицията на БАН с участието на студенти и млади хора, защото те са бъдещето, както на науката, така и на медицината. Никой не е в състояние да спре човешкия прогрес и развитието на новите технологии. Чрез подобни изложби ние съхраняваме духовността, особено в тези бурни времена, а духовността и науката са двигатели на човешкото развитие. Това неслучайно става именно тук, в емблемата на висшето училище – Телекомуникационния център, който от 2008 г. насам ни откроява на картата на Европа и у нас. Чрез своята дейност и нашите ученици и последователи ние доказваме, че наука се прави и извън столицата и че МУ-Плевен е средище на научното и новаторско мислене.“

#тагове:

НАЙ-НОВИ: