Пред ученици в Плевен днес представят професиите „Медицинска сестра“ и „Акушерка“

11.05.2021 9:01

Под надслов НУЖДАЕМ СЕ ОТ ЗДРАВНИ ГРИЖИ И УТРЕ“ продължават инициативите в кампанията, свързана с промотиране на професиите „Медицинска сестра“ и „Акушерка“. Кампанията стартира през 2020 година, обявена от СЗО като Световна година на медицинската сестра и акушерката, но непредвидените ограничения на настъпилата епидемична обстановка осуетиха  финализирането й.

В навечерието на 12 май – Международен ден на професионалистите по здравни грижи – днес от 10.00 ч. до 18.00ч. ще бъде ситуиран рекламен пункт на площад „Свобода“ срещу МОЛ „Плевен“. При спазване на противоепидемичните мерки, по часови график, ще бъдат поканени младежи и ученици от 9 до 12 клас от гимназиите в Плевен и региона. На рекламния щанд учениците ще получат календари и калъфки с логото на инициативата, апарати за измерване на артериално налягане и други. Млади медицински сестри, акушерки и студенти от Асоциацията на студентите-медици в България от Медицински университет – Плевен, който е основен партньор в инициативата, ще акцентират върху ключовата роля на професиите „Медицинска сестра“  и „Акушерка“.

Мероприятието ще се осъществи със съдействието на кмета на град Плевен Георг Спартански. Въпреки тревожната статистика в световен мащаб относно острия дефицит на медицински специалисти, инициативният комитет в състав д-р Калин Поповски, Петя Василева, Атанас Балабанов, Бисер Божиков, Катя Христова, Ивайла Петкова и Павлинка Микова оптимистично вярва, че обществеността осъзнава критично важната роля на тези специалисти и че ще бъдат предприети бързи мерки за  инвестиране на повече средства в тях.

На празничния 12 май – Международен ден на професионалистите по здравни грижи – ще се проведе официалното откриване на първата регистрирана „Амбулатория за групова сестринска практика“ в България –„Медикс стар“ от 11.30 ч. на ул. “Панайот Волов“ 2. Индивидуалната практика на медицински специалисти стана възможна след въведените законодателни промени през последните години.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: