Мавзолеят ще бъде осветен в синьо тази вечер

05.05.2021 10:48

На 5 май отбелязваме Световния ден на „болестта на сините устни“. У нас рядкото заболяване засяга близо 500 българи

На 5 май 2021 г. от 19.00 до 23.00 ч. сградата на Националния дворец на културата в София ще засвети в синьо за шеста година, в знак на съпричастност с пациентите, които се борят с нелечимата рядка и коварна болест “на сините устни” – пулмоналната хипертония. Най-разпознаваемият симптом на това рядко заболяване е посиняването на устните, ръцете и краката, което се получава заради недостига на кислород в човешкия организъм. Патрон на кампанията „Дари дъх!“ през 2021 г. е кметът на столицата Йорданка Фандъкова.

В интервала от 19.00 до 23 часа на 5 май 2021 г., сряда, ще бъдат осветени:

  • Във Варна – сградата на Командването на военноморските сили;
  • В Бургас – сградата на общината;
  • В Плевен – параклисът-мавзолей „Св. Георги Победоносец“;
  • В Хасково – Камбанарията, в близост до монумента „Света Богородица“.

„С пулмоналната хипертония всекидневна битка водят 130 пациенти с рядка форма на болестта, а общо 500 българи страдат от различни видове на заболяването. Пациентите с пулмонална хипертониясазависими от кислородните апарати и от скъпоструваща поддържаща терапия. За съжаление, в условията на пандемия, нашите пациентите могат да останат без кислородни апарати, защото е налице тенденция за презапасяване с тези важни медицински изделия“, коментира Наталия Маева, председател на Българското общество на пациентите с пулмонална хипертония.

Въпреки усилията на пациентската организация, здравната каса продължава да не финансира кислородните апарати за пациентите с пулмонална хипертония. Повечето от пациентите в трети и четвърти функционален клас на заболяването се нуждаят от скъпоструващаинтравенозна терапия, която също не е достъпна у нас. За тях животоспасяваща е трансплантацията на бял дроб – проблем, който у нас продължава да е нерешим с години.

5 май е обявен за Световен ден на пулмоналната хипертония през 2012 г.В кампанията през 2021 г. ще се включат над 80 пациентскиорганизации от цял свят. Инициатори на отбелязването на Световния ден на пулмоналната хипертония са Европейската асоциация по пулмонална хипертония, Американската и Латиноамериканската асоциации по пулмонална хипертония. Кампанията „Дари дъх“ ще се провежда през целия месец май. Сдружение „Българско общество на пациентите с пулмонална хипертония” е част от инициативата за девети път.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: