Прокурори, следователи и съдебни служители излязоха на мълчалив протест в Плевен

29.04.2021 14:22

В Плевен пред Съдебната палата днес излязоха на мълчалив протест прокурори, следователи и служители от Плевенския съдебен район.

Мълчаливото присъствие бе израз на несъгласие с внесени законопроекти в 45-ото Народно събрание за изменение и допълнение на Закона за съдебната власт (ЗСВ) и Наказателно-процесуалния кодекс (НПК), „с които се нарушава принципът на разделение на властите и независимостта на съдебната власт в България”.

В позиция на ръководството на прокуратурата в Република България се посочва, че „опитите чрез спешно лобистко „законодателство“ да бъдат унищожени най-ефективните и ефикасни структури за борба с организираната престъпност, корупцията и престъпленията по грава I от НК (основно шпионаж и тероризъм) не е в интерес на българските граждани и общество. Идеите за изваждане на прокуратурата от съдебната власт и възстановяване на т.нар. Живкова конституция от 1971 година могат да бъдат в интерес само и единствено на обвиняеми и подсъдими лица със сериозен финансов ресурс придобит по престъпен начин, а вероятно и на чужди национални интереси.“

#тагове:

НАЙ-НОВИ: