Пламен Петков: През 2020 г. няма нито една телефонна измама на територията на Районна прокуратура – Плевен

29.04.2021 16:02

Пламен Петков е административен ръководител на Районна прокуратура – Плевен от 10 ктомври 2018 г. Завършил е висше юридическо образование през 2001г. във Великотърновски университет „Св. Св. Кирил и Методий“. Стажът му като съдебен кандидат е бил в периода 02.01.2001 – 17.12.2001г. в Окръжен съд – Плевен. Прокурор Петков е назначен на длъжност младши прокурор в Районна прокуратура  – Плевен на 18.02.2002г., а на 18.02.2004 г. е преназначен на длъжност прокурор, която изпълнява до избирането му на настоящата длъжност.

Прокурор Петков, след окрупняване на районните прокуратури, от началото на 2020 г. към Районна прокуратура – Плевен преминаха като териториални отделения прокуратурите в Кнежа, Левски, Никопол и Червен бряг. Беше ли постигнато очакваното оптимизиране на работата на прокуратурата, какъв е вашият анализ?

От 1 януари 2020 г. бе предприета реформа в Районна прокуратура – Плевен като четирите районни прокуратури – Кнежа, Никопол, Левски и Червен бряг бяха трансформирани в териториални отделения. Мога да отбележа, че това беше един сложен и труден процес, но с усилията на всички прокурори и служители на Районна прокуратура – Плевен и на бившите четири малки прокуратури, мисля, че се справихме. Изгради се работещ механизъм и се постигнаха добри резултати. Към настоящия момент Районна прокуратура – Плевен е с един от най-големите обхвати в страната. Работи с 11 районни полицейски управления и сме единствената първоинстанционна прокуратура в страната, на чиято територия се намират два затвора – в Плевен и в Белене. Постигнатите резултатите са много добри – и по отношение оптимизиране на работата, и при финансовите резултати.

С какво се отличава работата на Районна прокуратура – Плевен през миналата 2020 година?

732 са внесените обвинителни акта от прокурорите в Районна прокуратура – Плевен в петте съдилища, с които работим. Като по този показател сме пети в страната – едно сериозно постижение, за което благодаря на всички работещи прокурори и служители. Същевременно постигнахме ръст на бързите производства. През миналата година са изработени 571 бързи производства. Трябва да се отбележи и намалението на грабежите с около 31-32%. Друг наш успех е, че през 2020 г. на територията на областта, която се обслужва от Районна прокуратура – Плевен, няма нито една телефонна измама. Това се дължи на превантивната работа, която осъществихме заедно с колегите от ОДМВР –Плевен. Предходни години бройката на тези измами варираше между 20 и 30 като пострадалите бяха най-вече възрастни самотноживеещи хора, които най-често даваха последните си спестявания на телефонните измамници. От началото на тази година също нямаме регистрирано такова престъпление.

2938 са регистрираните престъпления през миналата година в ОДМВР-Плевен. Има намаление сравнение с предходната година с около 12%. Водещи за Плевенска област остават престъпленията против собствеността – една трайна тенденция, която скоро едва ли ще бъде променена. През 2020 г. в Плевенския съдебен район са осъдени 1149 лица като са наложени 1452 наказания – 196 са ефективните присъди, 440 са условните, 222 са наложените пробации.

Споменахте работата с ОДМВР – Плевен, какви са проведените съвместни специализирани операции през миналата година и с какъв акцент?

Заедно с ОДМВР – Плевен сме в изключително добро взаимодействие, както и с колегите от ДАНС. Именно на тази екипна работа дължим постигнатите високи резултати. Добре работим и с колегите от районните полицейски управления, с които нямахме контакти преди окрупняването на районните пркуратури.

Битовата престъпност беше и си остава един от приоритетите в работата на Районна прокуратура – Плевен. Направихме всичко възможно тази престъпност да бъде ограничена. През миналата година проведохме 19 съвместни специализирани операции  в селата с по-изразен криминален контингент. Те са винаги и с участието на Окръжна прокуратура – Плевен. При една от тях, в село Ставерци, участва и главният прокурор Иван Гешев. Тези операции имаха своето превантивно въздействие върху контингента и се усети рязко намаление на извършени престъпления в тези населени места след подобни операции. За съжаление, пандемията от Ковид-19 ни попречи да провеждаме срещи с жителите от малките населени места като част от превенцията на битовите престъпения. В резултат на тези 19 специализирани операции бяха разкрити редица престъпления и 14 лица предадени на съд.

Друг акцент в съвместната ни работа е провеждането на специализираните операции срещу разпространението на наркотици – сериозен проблем днес. През миналата година те са 236 като на съд са предадени 82 лица.

Увеличават ли се престъпленията в транспорта – пияни и дрогирани шофьори, такива без книжки?

Въпреки, че се вземат мерки, този вид престъпления се увеличават. Огромната част от тези производства са под формата на бързи производства, който е най-ефикасният начин за противодействието им. Провеждат се специализирани операции в тази насока, сега дори около великденските празници отново предстои такава.

Ковид ситуацията доведе до промяна в организацията на работа на прокуратурата, но и до един нов вид престъпления – нарушаване на противоепидемичните мерки.

Да, така е. В ковид ситуацията приоритет бе за нас опазване здравето на прокурорите и на служителите. Въведохме дистанционен начин на работа, разделихме колегите,за да не се стигне до случаи с разпространение на заразата. Прокуратурата и полицията не са спирали да работят за нито един момент въпреки усложнената ситуация.

По отношение на осъдени лица за нарушение на противоепидемичните мерки  до настоящия момент има 112 осъдени с влязъл в сила съдебен акт. Основно за нарушване на карантина. Тези дела са приоритет, в повечето случаи са под формата на бързо прозиводство и за тях направихме всичко възможно да имат превантивен ефект.

Какви са приоритетите в работата на Районна прокуратура – Плевен през 2021 година?

Това са битовата престъпност, наркоразпространението и престъпленията в танспорта, както и за нарушения на противоепидемичните мерки.

Според Вас какви законови промени са нужни, за да се подпомогне работата на прокуратурата?

Личното ми мнение е, че трябва да се работи за намаляване на формализма в наказателния процес, който спира нашата работа. От години върви и дебатът за мястото на прокуратурата – дали е в съдебната или в изпълнителната власт. Нашето становище е категорично –  мястото на прокуратурата е само и единствено в съдебната власт. Само тук тя би изпълнявала на 100% задълженията, вменени й по закон.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: