Успешно приключи кампанията на ротарианците за Сектора по кръвна плазма в РЦТХ – Плевен

29.04.2021 15:04

Днес бе официално финализирана кампанията на Ротари клуб Плевен Центрум „Да спасим човешки животи в битката с COVID 19”. Благодарение на събраните средства в Районния център по трансфузионна хематология в Плевен бе закупена апаратура и оборудване за извличане и обработка на рековалесцентна кръвна плазма. Последно са били доставени два модерни донорски стола, които правят и лек масаж на дарителите по време на близо 40-минутната процедура по извличане на плазмата. За комфорта на донорите е осигурен и 65-инчов телевизор.

Общо събраните средства по време на кампанията са в размер на близо 88 000 лв., отчете президентът на Ротари Клуб Плевен Центрум Николай Савов. С тях са закупени апарат за плазмофереза, сетове и разтвори за апаратна антифереза, автоматичен хематологичен анализатор, хладилна камера, стерилно свързващо устройство, силър, лабораторна везна, общо три кръводарителски стола и телевизор.

Припомняме, че Секторът за кръвна плазма в РЦТХ-Плевен получи оторизация и интензивно работи от 10 декември, като в последващите месеци той бе дооборудван. Благодарение на кампанията много хора с коронавирус от Централна Северна България имаха възможност да се лекуват с кръвна плазма.

Средно на месец дарителите в РЦТХ – Плевен на рековалесцентна плазма са между 40 – 50 души, имало е по 60. Важният кръвен продукт за лечението на болни от коронавирус се транспортира от плевенския център и към лечебни заведения в съседни области. За изминалите 4 месеца са произведени 141 единици аферезна рековелесцентна плазма за лечебни заведния извън Плевен и около 35 единици за болници в града, информира д-р Нели Досева, и.д. директор на РЦТХ – Плевен.

Секторът за кръвна плазма в РЦТХ-Плевен е оборудван на едно високо европейско ниво, заяви д-р Ваньо Данов, началник отделение. При нас не може да има компромиси, това е една строго регулирана дейност и всичко трябва да отговаря на определни изисквания, добави той. И подчерта, че тази кампания и отзовалите се дарители са върнали вярата му в доброто у хората, които безвъзмездно даряват.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: