Лазарица и Цветница в НУ „Христо Ботев“ – Плевен /видео/

23.04.2021 9:36

В навечерието на Лазаровден и Цветница ученици от НУ „Христо Ботев“ – Плевен показаха какво знаят и как се отбелязват тези пролетни празници.

Най-малките, първокласниците, представиха онлайн обичаите, свързани с пролетта, разказваха за традициите и пяха лазарски песни.

Учениците от втори клас, заедно с част от ВГ „Ботевци Пеят“ към училището, подготвиха радиопредаване, посветено на празниците, в което разказваха и пяха за красотата на пролетта, обредите и поверията, свързани с лазаровден и цветница.

На гости в НУ „Христо Ботев“ беше и Владимир Величков – преподавател по кавал и камерни ансамбли в ПУ „Паисий Хилендарски“, от 1998 г. до момента е част от оркестър „Канарите“, носител на множество престижни награди от национални и международни конкурси, ръководител и ментор на етно музикална формация „Жарава“.

Пред четвъртокласниците той представи народния инструмент кавал, като демонстрира прекрасния му звук, разказа за магията на българския фолклор, за своя творчески път, за постиженията и удовлетворенията от усиления труд.

Снимки и информация: НУ „Христо Ботев“ – Плевен

#тагове:

НАЙ-НОВИ: