Инж.Георгиев, енергиен експерт: След края на отоплителния сезон всички топлофикации стартират летни ремонтни програми, чиято цел е да гарантират гладката работа на съоръженията

22.04.2021 11:18

„Времето продължава с изненадите. Рядко се е стигнало до там, навлизайки в третото десетдневие на април, да нямаме яснота кога ще можем да изключим топлоподаването. Реално топлофикациите са задължени да доставят топлинна енергия до 30 април.“ коментира инж. Кремен Георгиев енергиен експерт и председател на Асоциация на топлофикационните дружества в България.

Съгласно изискванията на Наредбата за топлоснабдяването топлофикациите са длъжни да предоставят отопление до 30 април на клиентите си, ако дотогава няма условия за спиране на парното. Необходимо е повишаване на средната денонощна температура на външния въздух в три последователни дни над 12 градуса и прогноза за трайно затопляне в следващите 7-10 дни.

„След края на отоплителния сезон всички топлофикации стартират летни ремонтни програми, чиято цел е да гарантират гладката работа на съоръженията. Производството на електрическа и топлинна енергия не е елементарна и рутинна дейност, а един сложен процес, в който са ангажирани служители с висок професионализъм и дългогодишен опит. Работата в сектора притежава специфика и понякога крие определени рискове за хората, които управляват топлофикациите, защото все пак става въпрос за сериозни съоръжения, които работят при високи температури и налягания и произвеждат големи количества електрическа и топлинна енергия.“ каза инж. Георгиев.

Председателят на Асоциацията на топлофикационните дружества увери, че летните ремонтни програми се разработват от квалифицирани енергетици по най-оптималния начин, чрез който едновременно да гарантират качествената работа на съоръженията, а и да причинят възможно най-кратко неудобство на клиентите.

„Благодарение на високия професионализъм и пълна отдаденост на българските инженери в благородното дело да произвеждат продукти и да доставят услуги, без които светът през 21 век е немислим, в този процес е сведен до минимум рискът от увреждане на околната среда.“ каза инж. Георгиев.

 

#тагове:

НАЙ-НОВИ: