Елена Йончева: Нови избори са част от демократичната процедура

21.04.2021 13:02

Не трябва да се притесняваме от скорошни избори. Нови избори са част от демократичната процедура, нещо, което е обичайно в Европа. В Испания за четири години имаше четири пъти избори, за последните две години в Италия имаше три правителства, Белгия две години беше без кабинет, а от 2019 г. досега в Израел бяха проведени четири вота. Това каза Елена Йончева, евродепутат от групата на социалистите и демократите, в предаването „Лице в лице“ на bTV. Тя коментира възможното развитие на политическата ситуация в България.

Според нея е важно не просто да има работещо правителство, а правителство, което да разполага с необходимите ресурси, които да му позволят да отстрани модела на управление на ГЕРБ. Бойко Борисов е като едно голямо ранено политическо животно, но за да бъде отстранен са нужни допълнителни усилия, смята Елена Йончева.

Ако на този етап такова правителство не може да се направи, е по-добре да се отиде на нови избори. Но най-важното, което парламентът трябва да извърши още сега, е промяна на Изборния кодекс. Това е пътят резултатите от следващите избори да не зависят от купения и корпоративния вот, и от гласуване под натиск, според нея.

„Оттук нататък, ако мандатът бъде връчен на третата политическа сила, което е логично, иска ми се да вярвам, че лидерът на БСП ще го върне, защото единствената политическа сила, която може да подкрепи едно такова правителство, е ГЕРБ и това би било сериозен удар срещу всички леви хора в България. Надявам се, че дотам няма да се стигне“, коментира Елена Йончева пред bTV.

„Има такъв народ“, „Демократична България“, „Изправи се! Мутри вън!“, както и ДПС вече обявиха, че няма да подкрепят правителство с мандат на БСП. На 4 април за социалистическата партия гласуваха по-малко от 500 000 избиратели. С поведението си от последните дни Корнелия Нинова не само не търси съюзници сред партиите срещу статуквото, но минира възможностите за диалог с тях.

На въпрос за причините за провала на БСП на изборите, Елена Йончева изброи поредица от решения, като се започне с поведението на председателя, чиято битка с корупцията в България в последните години е само декларативна. Още от лятото на миналата година предупредих, че БСП трябва да бъде в ядрото на протестите, да бъде в техния авангард, припомни тя. В началото на октомври, след като бяха гласувани промените в Изборния кодекс, партията трябваше да напусне парламента, за да окаже натиск за оставка на правителството. Отказаната подкрепа за президента Румен Радев преди парламентарните избори накара много българи да се усъмнят в намеренията на БСП. Партията не използва и изключително силния инструмент за една опозиция – резолюцията за България, приета от Европейския парламент по инициатива на Елена Йончева.

Тя каза, че поведението на председателя на БСП дори не може да бъде определяно като грешно, защото това са съвсем осъзнати решения. Темата днес не е за смяна на Корнелия Нинова – това ще се случи сега или след поредното още по-тежко поражение за БСП. Днес трябва да започне дебат каква партия е БСП, част ли е от европейската левица, защото никъде няма консервативна лява партия.

За контакт с Групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите в ЕП: https://www.socialistsanddemocrats.eu/

#тагове:

НАЙ-НОВИ: