Условна присъда получи плевенчанин, пребил до смърт мъж, подпалил дома му

20.04.2021 15:36

Условна присъда е получил плевенчанин, пребил до смърт мъж, опожарил дома му. Това става ясно от съобщение на Пресцентъра на Окръжен съд – Плевен, където днес се е разгледало делото срещу обвиняемия. В обвинителния акт на Окръжна прокуратура – Плевен се посочва, че на 03.01.2020г. в гр.Плевен М. И. е причинил по непредпазливост смъртта на З.Б. вследствие на умишлено нанесени му средни телесни повреди. Деянието е извършено от обвиняемия в състояние на силно раздразнение, което е било  предизвикано от пострадалия с тежко противозаконно действие (опожаряване на дома му, находящ се в гр.Плевен) и от което са настъпили тежки последици за И. и негови ближни – престъпление по чл.124, ал.2, алт.4, предл.2, във вр. с чл.124, ал.1, предл.2, във вр. с чл.129, ал.2, алт.4 и алт.5 от НК, наказуемо с лишаване от свобода до три години.

Делото днес е протекло по реда на съкратеното съдебно следствие, с признаване на обстоятелствата изложени в обвинителния акт, но с искане за провеждане на разпит на вещо лице, изготвило заключение по назначена по делото съдебна експертиза. Постановена е присъда, с която подсъдимият е осъден на 2 години и 6 месеца лишаване от свобода – условно, с 4-годишен изпитателен срок.

Присъдата не е влязла в сила. Тя може да се обжалва и протестира в петнадесетдневен срок от постановяването й пред Апелативен съд – Велико Търново.

До влизане на присъдата в сила, подсъдимият остава с мярка за неотклонение „Подписка“, уточняват от Пресцентъра на Съда в Плевен.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: