11 април: Международен ден на пострадалите от фашизма и войната

11.04.2021 8:00

На 11 април се отбелязва Международният ден на освобождаването на затворници от фашистки концлагери (International Day of Fascist Concentration Camps Prisoners Liberation). Той е учреден с решение на ООН. На тази дата през 1945 г. затворниците в Бухенвалд край Ваймар, научили за приближаването на съюзническите войски, вдигат интернационално въстание против хитлеристите и излизат на свобода. В основата на организация стоят съветски военнопленници, които разоръжават охраната и поемат ръководството на лагера.
След няколко дни намиращите се най-близо американски войски достигат лагера. Първи пристигат войници от 183-и батальон от 8-а бригада на 3-а американска армия. Първата работа на американците е да издадат заповед затворниците да предадат намиращото се у тях оръжие. Сформираният батальон от съветски военнопленници категорично отказва да предаде трофеите, тъй като те са единственото доказателство за извършеното в лагера освободително въстание. Така батальонът продължава своето самостоятелно съществуване като самостоятелна войскова единица.
В резултата на това въстание са освободени затворниците и в сателитния лагер „Дора”, на 22 април идва ред на Заксенхаузен, на 29 април – Дахау, а на 30 април – Равенсбрюк.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: