Община Левски извършва активно залесяване в селищата на общината /снимки/

07.04.2021 14:31

Община Левски участва в зелената инициатива на Фондация „Гората. бг“ и „СОНИК СТАРТ“за обогатяване и обновяване на зеленото богатство на територията на общината.

На 1 април бяха засадени  50 фиданки  Червен американски дъб, осигурени от СОНИК СТАРТ за инициативата „Гори на децата”. Деца от ЦНСТ и доброволци, кметът на Община Левски- Любка Александрова,  управителят на СОНИК СТАРТ- Иван Иванов  и инж. „Горско стопанство“ – Красимира Русанова  засадиха  заедно фиданките, в близост до болницата в Левски.

Пред Седмицата на гората, която тази година е от 5 до 11 април, всяко дете имаше възможност да научи как и защо се залесява правилно, да  участва  в благородната кауза, като засади собствено дръвче.

Инж.  Русанова показа на децата как се  оформят корените на фиданките и как се залесява правилно. Обясни защо е нужно да има повече гори и колко важни са те за здравето на човека и баланса в природата. „Зелените растения на планетата са единствените, които произвеждат кислород. Всички живи същества са консуматори на кислород. Единственото нещо, което може да прочисти въздуха, за да живеем нормално е гората. Гората може да овладее буйните води, тя  поддържа баланса в екосистемата.  Гората иска и постоянни грижи…”, отбеляза инж.Русанова

Стартът на инициативата „Гори на децата” е  в Левски, Червен Бряг и Балчик, обяви управителят на „СОНИК СТАРТ“ – Иван Иванов. Той  благодари за любезното съдействие на Община Левски в лицето на кмета Любка Александрова: „Целта ни е  от една страна да постигнем природен ефект – чист въздух, а друга  възпитание на децата. Да могат  да разберат и да знаят, какво правят дърветата на тази планета. Няма нищо по-хубаво от това да видиш как едно дете, от нашите хубави деца, засажда дръвче и после това дръвче си е негово. И ще се грижи за него, ще вижда как расте…”

Залесяването на 800 фиданки Червен американска дъб и 700 фиданки Дребнолистна липа в  селищата на община  Левски  продължава. Фиданките осигурява безвъзмездно Фондация „Гората.бг“, съобщи инж. Русанова. По желание на кметовете на кметства Фондация „ Гората.бг“, се ангажира да достави и около 400 фиданки от обикновена бяла акация.

Червеният Американска дъб е  от семейство букови и в България е внесен преди около 40/ 50години. От всички видове дъб, той е най-бързо растящия и много добре се справя с ниските и високи температури и е подходящ за нашия регион. Изборът не е случаен, а съобразен с биологичните  особености  и екологични изисквания на вида.

С нова пролетна промяна ще бъде и паркът в центъра на град  Левски. Освен залесяване на нови дръвчета и премахване на преминали биологичното си  време, се засаждат рози и цветя, които безспорно ще прибавят красота и пролетно настроение.

Снимки и информация: Община Левски

#тагове:

НАЙ-НОВИ: