Найден Зеленогорски: Страхът трябва да бъде преодолян, защото България заслужава и може много повече!

02.04.2021 10:02

Уважаеми съграждани,

Икономиката на България се намира в тежка ситуация, породена от няколко негативни и взаимносвързани процеса, които правят икономическото възстановяване трудно и продължително.

От десетилетия основен проблем в България е бедността. След едно цяло загубено десетилетие заради отказ от провеждане на каквито и да е политики и реформи, основните икономически приоритети, които Демократична България предлага са: икономическо възстановяване и икономически растеж, ускорена модернизация на икономиката и подкрепа на потребителското търсене чрез бързо и съществено увеличаване на доходите и пенсиите на българите.

По различните инструменти на ЕС България има право да получи над 50 млрд. лева за периода 2021-2027 г. Демократична България ще реализира политики за насочване на европейските фондове в пълна степен към гражданите и фирмите, като мобилизират максимално допълнителен частен капитал за инвестиции. Еврофондовете за строителство и земеделие ще бъдат управлявани ефективно в полза на максимален брой бенефициенти, вместо усвоявани от няколко политически обвързани земеделски и строителни групировки. В същото време вярваме, че еврофондовете са само помощно средство за ускоряване на растежа, но не могат да заместят дълбоките реформи във всички сфери на публичния сектор.

Паралелно с това, при прилагане на всички структурни реформи, Демократична България се ангажира и с повишаване на частните чуждестранни инвестиции с 2 млрд. лева всяка година, като в края на мандата те трябва да достигнат 10 млрд. лева годишно.

За да спре страната ни да бъде една от най-бедните държави в ЕС от Демократична България предлагаме пакет от мерки срещу бедността и за повишаване на доходите:

  • Повишаване на средната работна заплата до 2400 лв. до края на мандата на управление.
  • Намаляване на данък общ доход за хората с ниски доходи с въвеждане на необлагаем минимум от 500 лв. на месечните доходи.
  • Увеличаване на размера на средната пенсия до 1000 лева до края на мандата.
  • Намаляване с 1/3 на дължимите осигурителни вноски за всички малки и средни предприятия до края на годината.
  • Освобождаване от данъци и осигуровки за три години на всички стартъпи за иновации в областта на високите технологии, отговарящи на целите на “Плана за възстановяване и устойчивост”.
  • Увеличаване с 50% до края на мандата на заплатите на държавните служители от стратегически важните и най-засегнати от ковид кризата сектори: учители, помощен медицински персонал в държавните болници, социални работници и дейци на културата, с възможност за допълнително увеличение в зависимост от възможностите на бюджета.

Планът за възраждане на икономиката на България включва още допълнителна подкрепа за малкия и среден бизнес заради последиците от Covid пандемията, реформи в съдебната система, намаляване на административната тежест със 70%, въвеждане на електронно управление и по-добър контрол при изразходването на обществения ресурс и европейските фондове.

„Демократична България“ категорично не предвиждаме повишаване на данъците, а ставката на плоския данък ще остане 10%.

Мерките за развитие на икономиката ще са в две посоки – краткосрочни и дългосрочни. Предвижда се отпускането на помощ от 3000 лева на зает в малките и средни предприятия, особено ако тези предприятия не могат да работят заради пандемията от коронавирус. Тази мярка ще бъде с ограничен хоризонт на действие, докато действат ограниченията на здравните власти. Втората мярка ще е 80/20 на мястото на сегашната 60/40.

Дългосрочната визия включва значително по-свободна среда за правене на бизнес, намалена административна тежест, по-големи свободи на бизнесите да откриват свои ниши, да иновират, да имат достъп до най-новите технологии в целия свят.

„Демократична България“ предлага по-строг контрол на изразходването на средствата от европейските фондове за по-голяма ефективност. В следващите години България трябва да получи 50 млрд. лева по Зелената сделка, Плана за възстановяване и Плана за справедлив преход, но досега в страната подобни фондове са изразходвани без оглед на ефективността.

Сред основните дългосрочни приоритети ще бъде и намаляването на административната тежест със 70% за три години. Това ще е резултат от въвеждането на реално работещо електронно правителство, което от само себе си ще доведе и до намаляване на корупцията. До края на следващия мандат е възможно да се постигне реално работещо електронно управление за много по-малко от изразходваните до момента 2 млрд. лева. Хората ще губят по-малко време, ще намалее корупцията и ще има положителен ефект  върху чуждите инвестиции.

Без реформа на правораздавателната система, голяма част от мерките няма да сработят и България ще остане непривлекателна за чужди инвестиции. Несигурността в изпълнение на договорите, несигурността на тълкуване на регулативните режими от самите регулатори и съдилища и липсата на еднаквост на правилата за всички участници в бизнес процеса са фактори, които се отразяват на цялостното развитие на българската икономика.

За нас от съществено значение е развитието на човешкия капитал, който зависи от наличието на благоприятна жизнена среда. Затова е необходимо да се акцентира върху ключовите елементи като равен достъп до качествено образование и здравеопазване, адекватна социална и демографска политика, както и приобщаваща политика за българите в чужбина. България трябва да стане по-сигурно място за живеене, повече млади хора да повярват в доброто бъдеще на страната ни, да останат в нея  и да получат успешна реализация.

Има много неща, които трябва да се направят, за да се насочи тази нация по пътя към възстановяване и нямам предвид само икономическо възстановяване, а нова независимост на духа и желание за постижение.

Уважаеми съграждани,

Недоволството от политиката като цяло е твърде дълбоко. Хората се съмняват в политиците, в техните обещания и добри намерения, особено преди избори.  Приветствам здравословния скептицизъм и правилните въпроси. Ние от „Демократична България” се борим да спечелим вашето доверие и подкрепа, борим се да спечелим ентусиазма на хората и вярата им, че България може много повече! Нашият силен екип е съставен от професионалисти, експерти и доказани политици, хора с енергия, знания и опит, и най-важно – с решителна воля, да извършат така необходимата промяна в България.

Вярвам, че на 4-ти април, българският народ ще направи осъзнат и разумен избор, че страхът ще бъде преодолян от желанието за промяна и вярата в по-доброто бъдеще на България. Нека възродим и демонстрираме силата на българския дух и се противопоставим на статуквото.

Призовавам Ви, да подкрепите кандидатите за народни представители от Демократична България с № 11 в интегралната бюлетина. България заслужава правилния избор, защото може много повече!

Купуването и продаването на гласове е престъпление!

#тагове:

НАЙ-НОВИ: