Доц. Мангъров: Страхът от коронавируса ще продължи докато не започнем да мислим с главите си

02.04.2021 15:50

Дарение на книги и руски филми получи днес Регионална библиотека ”Христо Смирненски” – Плевен. То бе направено от лидера на ПП АБВ Румен Петков, областният координатор на партията Цветан Антов и доц. Атанас Мангъров, кандидат за народен представител от АБВ. Директорът на Библиотеката Ани Михова прие с благодарност дарението, като подчерта, че Румен Петков е чест дарител на книги. Гостите разгледаха част от колекцията с редки книги на плевенската Библиотека и разговаряха със служителите.

„Страхът от коронавируса ще продължи докато му се подчиняваме и докато не започнем да мислим с главите си. Човечеството не се сблъсква за пръв път с такъв вирус, който се разпространява по всички начини”, коментира доц. Мангъров. Той обясни, че ефект от ограниченията, които се налагат в целия свят вече повече от година, не дават ефект, защото не е това начинът да се борим с такава инфекция. „Има страни, където всички тези мерки не се приложиха и хората там не измряха. Също има болни и починали, но икономическите и социални щети не са същите. Преди два дни населението на Швеция се е увеличило със 180 души, на България е намаляло с над 200. А там ограничителните мерки бяха много лежерни. Ние си намаляваме, защото сме застаряващо население, младите се изнесоха навън, хората са болни, с наднормено тегло и съпътстващите заболявания, за жалост не сме на последно място и по детска смъртност”, заяви кандидатът за народен представител от ПП АБВ.

Доц. Атанас Мангъров посочи и кои са най-належащите промени, които трябва да се предприемат в здравната система.

На първо място според него всички ограничителни мерки трябва да се премахнат, т.е. хората, които са болни да си останат у дома, а тежките случаи да се приемат за болници, здравите да си работят, а хората от рисковите групи да бъдат обучени как да се пазят.

„В същото време се видя, че ние реално нямаме доболнична помощ. Голяма част от хоспитализираните с коронавирус могат да се лекуват вкъщи, но за жалост там няма кой да ги лекува, защото личните лекари се изплашиха, лечението се провежда по телефона. И когато някой получи някакви симптоми веднага се взема в болница. В болница трябва да са само пациентите, които имат нужда от кислород”, каза доц. Магъров.

Той изложи тезата си , че в здравна система трябва да се раздели заплащането на медицинския труд от стойността на лечението. Така всички лекари и сестри, всички медицински работници ще получават достойно възнаграждание, независимо от стойността на лечението, което те провеждат.

Второто, което трябва да се промени е начинът на финансиране на здравноосигурителната ни система, посочи доц. Мангъров. Според него може да се приложи финансирането на зддраваната система да става чрез данъците, както е в доста държави.

Според медика трябва да се промени Наредбата за специализациите. „Сега, за да специализира един млад лекар, той трябва да се откъсне от местоработата си за поне 4 години, да отиде в една университетска болница и там да получава две средни заплати. Оказва се обаче,  че така той получава дори повече от редовните лекари и често го гледат на криво и е ползван като принтер, т.е. да попълва документацията. Младите лекари трябва да имат право да специализират по местоработата си и да отсъстват за полагане на изпити”, обясни доц. Мангъров.

Той призова българите да излязат в неделя и да гласуват. „Няма нищо страшно в това човек да отиде и да гласува. Опасността, ако въобще я има, не е по-голяма от тази да отидеш до магазина или на работа. Но ако не гласуваш, последствията ще са през следващите 4 години. Когато човек не гласува, неговата съдба се решава от други, които срещу дребни пари или от страх да не загубят работните си места, са дали своя глас. Търсим ли промяна – трябва да гласуваме. Сега е моментът”, категоричен бе доц. Атанас Мангъров.

Купуването и продаването на гласове е престъпление!

#тагове:

НАЙ-НОВИ: