На 12 април ще започне строителството на параклис „Св. Параскева“ в с. Искър

02.04.2021 14:11

Стъпка по стъпка хората от село Искър вървят към осъществяването на една своя отколешна мечта – да имат православен храм. Начело с инициатора Димитър Димитров, за когото ви разказахме, те са на път да материализират своето начинание.


На 12 април от 10 часа в центъра на селото ще се състои церемония по полагане на първата копка на параклиса „Св. Параскева“. От няколко дни кипи усилена подготовка на терена за голямото събитие. В дейностите по почистване, заравняване и ограждане се включиха малки и големи доброволци от селото.
Ще припомним, че преди месеци, подтикнат от стечение на обстоятелствата, желанието на хората и доброто си сърце, Димитър Димитров се ангажира с инициативата за построяване на параклис „Света Параскева” в с. Искър. Оказва се, че в центъра на селото има подходящ общински терен, който бе дарен на църковното настоятелство с решение на Общинския съвет по предложение на Кмета на общината Лъчезар Яков. Следват месеци на процедури, разрешителни, проектиране, за които оказват помощ отзивчиви хора, фирми и институции. Междувременно тече дарителска акция за набиране на средства.
Необходими за грубия строеж на параклиса са 49 400 лева. Община Гулянци ще подпомогне инициативата с 10 000 лева по предложение на кмета Лъчезар Яков, гласувано от Общински съвет.


Дарителската акция продължава да е активна и всеки, който желае и има възможност може да подпомогне каузата на Димитър и хората от село Искър, чрез SMS с текст ISKAR на номер 17 777 за всички мобилни оператори или с паричен превод по дарителска сметка за строителство на параклис „Света Параскева” в с. Искър, община Гулянци:
IBAN: BG80 STSA 9300 0026 5263 07
BIC: STSABGSF
При банка „ДСК” ЕАД
Титуляр на сметката: Храм „Света Параскева”
Основание за вноската: Дарение за параклис „Света Параскева”
„Всяка помощ ни е важна – и със средства, и с действия, защото първата копка е едва началото. Има още много работа и препятствия, които можем да преодолеем само заедно и с Бога напред.“ – казва Димитър.

Текст и снимки: Пресцентър на Община Гулянци

#тагове:

НАЙ-НОВИ: