Републиканци за България: Недопустимо е в 21 век още да се редим по гишета

01.04.2021 16:56

Жалко е в 21 век хората да се редят на опашки по гишета и да зависят от настроението на някой чиновник. Едва 5% от регистрираните у нас 38 000 електронни административни услуги покриват европейските стандарти. А реално функциониращо електронно управление можеше да бъде въведено отдавна. Такова е мнението на ИКТ експертите в Републиканци за България Николай Драков и Иван Станев, според които до момента очевидно липсва воля да се работи в тази сфера.

Електронното управление ще разтовари ежедневието и ще пести време на гражданите и бизнеса, ще се елиминират предпоставките за корупционен натиск, категорични са експертите, които са и част от листата с номер 21.

Електронното гласуване у нас беше възможно още на този вот, както е например в Естония, обяснява ИТ предприемачът Иван Станев, координатор на сектор „Електронно управление“ в Републиканци за България. „За разлика от сега управляващите, ние имаме и воля, и капацитет да направим това възможно“, категоричен е той. По думите му, единственото необходимо нещо, предвид това, че инфраструктурата за целта, така или иначе съществува, е политическа воля и малкото необходими действия за осигуряване на безплатна електронна идентификация на всички българи.

Създаване на министерство на електронното управление и информационните технологии, защита на данните чрез блокчейн технологии и акцент върху киберсигурността, поставят Републиканци за България.

Електронна идентификация да има всеки пълнолетен български гражданин, е основен ангажимент, който поемат експертите по информационни и комуникационни технологии в партията. Получаването на такъв подпис в момента се заплаща и не е общодостъпно, а масовата употреба на електронните услуги е невъзможна, без наличието на добре развита система за персонална идентификация.

Електронното управление позволява и организирането на по-чести допитвания до хората с право на глас – онлайн референдуми, петиции и др. Бъдещето е на електронната демокрация, насърчаваща гражданската активност. Такова е разбирането на Републиканци за България.

Ефективно електронно правосъдие и здравеопазване, както и реално функциониращ Имотен регистър, предвижда програмата на партията.

В плановете е също електронно дистанционно гласуване за българите в чужбина, създаване на дигитална платформа за дистанционно обучение на сънародниците ни зад граница.

Купуването и продаването на гласове е престъпление!

#тагове:

НАЙ-НОВИ: