Красимир Каракачанов: Ще възстановим статута на Плевен като естествен център на Северозападния регион

01.04.2021 8:21

 

Г-н Каракачанов, кандидатирате се отново за народен представител от област Плевен.  Какво успяхте да постигнете Вие и ВМРО през изминалите четири години?

ВМРО излиза на тези избори с изпълнени обещания. За разлика от други партии, които обясняват кой им е попречил и как не са могли, ние казваме: „90 процента от обещаното на предните избори сме го свършили“.  Горд съм, че това важи особено за моя избирателен район. По време на мандата ми като министър на отбраната успяхме да изградим този прекрасен мемориал на 9-та пехотна Плевенска дивизия и генерал Владимир Вазов. Плевен чака този паметник цели 80 години. Първата инициатива е от 30-те години на миналия век, тогава е направена и първата копка. След 9-ти септември 1944 парите изчезват. Вторият опит е през 2000 г. До реализацията на проекта се достигна едва след като в началото на 2018 година бе направен инициативен комитет и паметника беше факт година и половина по-късно. Този паметник е за съвременните поколения, увековечава силата на българския дух и храбростта на нашите деди. Българската държава има нужда от такива паметници. Това е най-големият военен паметник не само в България, но и на територията на цяла Източ     на Европа.

Второто нещо, което направихме не само за област Плевен, но и за цяла България е възстановяването на Висшето военновъздушно училище „Георги Бенковски“. Поправихме една голяма несправедливост от времето, когато всичко в българската армия се унищожаваше и режеше. Горд съм, че в края на моя мандат върнахме самочувствието и увереността на военнослужещите.

Бих искал обаче да откроя и нещо много важно. И двете инициативи – изграждането на паметника на генерал Вазов и 9-та пехотна Плевенска дивизия и възстановяването на военновъздушното училище бяха каузи, които обединиха всички – политически фигури, общественици, граждани на Плевен. Българският народ е оцелявал тогава, когато е бил единен. Ако ние успеем да бъдем единни като нация и като народ – имаме своите герои и своята славна история – имаме и своето бъдеще. С това обединение Плевен  за пореден път дава пример на цяла България.

Радвам се, че успях да помогна и на УМБАЛ „д-р Георги Странски“ в града на два пъти с по един милион лева. След решения на Министерски съвет тези средства бяха отпуснати за ремонт и нова апаратура.

Безспорно възстановяването на ВВВУ е голям успех за Плевен и областта, но какво трябва да се случи, за да може училището да върне своята слава?

Висшето военновъздушно училище (ВВВУ) „Г. Бенковски“ си е поставило високата цел да стане водещо не само във висшето военно образование, а и сред учебните заведения в България и в Европа. Убеден съм, че ще го направи, това е въпрос на упорит труд и няколко години работа, подобно на Военноморското училище, което е второ в света. Визията  е ВВВУ „Георги Бенковски“ да се превърне в център за интегрирано авиационно образование от системата на европейските авиационни академии.

За целта ръководството на ВВВУ поиска и получи с единодушно решение на Общинския съвет в Плевен базата на бившето училище „Марин Дринов“. Тя ще бъде основно реновирана и там ще се развие факултет по авиационен мениджмънт с преподаване на английски език и с обучение на студенти от България и чужбина. Това ще бъде една нова специалност, която ще увеличи международния имидж на военното училище и разбира се на град Плевен, който ще може да привлече освен студенти по медицина и студенти по авиационно дело.

Работи се и за това част от сградния фонд на територията на бившата Школа за запасни офицери да се ползват от студентите в новия факултет по авиационен мениджмънт. Нещо повече, този фонд може да се използва и за междууниверситетски кампус и да се създадат условия за провеждане на обучителни програми, включително и магистърски от други български университети.

Например ръководството на пловдивския Университет по хранителни технологии пма намерение за разкриване на филиал в централна Северна България. Предоставянето на академична база ще бъде голямо предимство за Плевен. Още повече, че тук са разположени два института на Селскостопанската академия, както и института по царевица в град Кнежа.

Екипът на ВВВУ „Г.Бенковски“ има научен и кадрови потенциал за водеща роля в процеса на създаването на научна инфраструктура, която да доведе до икономическо възстановяване и просперитет на областта. Нещо повече, заедно с другите университети и научни институти като Медицинския университет, двата института на ССА – По лозата и виното и Института по фуражите,  Педагогическия колеж създават реална възможност за превръщането на град Плевен в център на науката и иновациите в региона и страната. Това ще възстанови статута на Плевен като естествен център на Северозападния регион.

Какви мерки предлагате за да бъде действително Плевен център на Северозападния регион?

Един от ресурсите за икономиката на града са онези бивши имоти на армията, на които могат да бъдат поканени и привлечени чужди или български инвеститори. Специално за бившата авиобаза в Каменец, ще работя за инвестиция, която да бъде свързана с авиацията.  То да бъде превърнато в едно резервно летище за малки самолети със съответната инфраструктура, която съществува да бъде възстановена. Не само да кацат и да се обслужват малки самолети, било то частни или транспортни, но и да има база за поддръжка. Това означава, че там ще работят от една страна хора с по-ниска квалификация, но и хора с инженерно образование и ще се получават добри възнаграждения.

Едно от нещата, които направихме по мое настояване, когато сключвахме договора с американската фирма Локхийд Мартин за самолетите F16 блок 70, бе точно в базата в Долна Митрополия да бъде изграден един от центровете за обучение и поддръжка. Това е част от индустриалното сътрудничество между българското правителство и американската фирма. Така ще се създаде възможност да бъдат ангажирани хора не само свързани с гражданската авиация, но и такива с по-високо образование и ценз, които да работят една привлекателна и добре платен работа.

По отношение на армията ще работя за това да бъдат изградени жилища за военнослужещите, които живеят под наем, за да може да осигурим нормални битови и социални условия на българските военнослужещи – от редника до полковника.

Свършихме доста неща, но не казвам всичко, защото когато 30 години много неща са пропуснати няма как да бъдат наваксани за четири.

Много населени места в област Плевен  са подложени на системна битова престъпност от страна на ромските жители. Стигало се е многократно дори до нападения над полицаи. Какви мерки предлага ВМРО в тази посока?

Този проблем го има не само в Плевен, а и в цяла България. Особено в селата с възрастно население и почти няма полицейско присъствие. Те са подложени на ужасни набези. По въпроса с интеграцията на циганите у нас българските политици са изключително страхливи. Пак заради това да не им се скара някой в Брюксел.  Но там има един тотално двоен стандарт – от една страна отделят едни големи пари за интеграция, а когато същите тези цигани отидат в Европа, се чудят как да ги екстрадират обратно. Имахме такива примери  да им дават билети и пари на ръка да се приберат у нас. Проблемът няма да се реши с подобни козметични мерки в Брюксел. Нито с говоренето на соросоидни НПО-та, които усвоят едни пари, впрочем до момента са усвоени над 2 млрд лева за интеграция за последните 20 години. А ефекта е под нулата – те стават все по неинтегрирани, все по-необразовани и все по асоциални. За нас има една ясна политика, която аз съм описал в една концепция, „Концепция за интеграция на циганското население“. Така или иначе правителството не намери кураж да я разгледа година и половина. За да не скръцне някой посланик със зъби, някакви НПО-та ще напишат доклади, че тук нарушаваме правата на човека и някакви еврочиновници, които не знаят къде сме на картата, ще започнат да пишат препоръки. Но проблема става все по-зловонен. Основната ни идея е принципа на справедливостта и равенството пред закона. Защото тези хора, днес искат да строят незаконно, да си продават децата или 13-годишни деца да раждат,  утре може да поискат да станат канибали. Пак ли ще търпим? Затова политиката трябва да е насочена първо към вкарването им в училище. Образователна и трудова повинност, ако е необходимо. Не пращаш детето си на училище, не получаваш социална помощ. Имаш незаконна барака, събарят я. Да, те трябва да живеят някъде, но тези европари, които се раздават за интеграция, вместо да изчезват в неправителствения сектор, да им се построят жилища. Но с участието на самите роми. Вместо да се дават пари уж за трудова преквалификация в определени центрове, да получават реални професии според възможностите им. Но това е проблем , за който родните политици нямат кураж.

Представете с няколко думи листата с кандидати за Народни представители на ВМРО за област Плевен

Хората в листата на ВМРО са енергични, сред тях има нови лица и добре познати с работата си в полза на плевенлии. Вторият в листата е д-р Калин Поповски, който вече натрупа опит като народен представител в парламента. Той е изключително добър лекар и познат специалист не само в Плевен, а в цялата страна. Под номер 103 в листата е Десислава Иванова, едно от най-активните граждански лица на град Плевен. Тя има собствена лична кауза и това е Кайлъка. Благодарение на нейната работа и голямата й енергия в парка се правят много подобрения. Четвърти в листата е изключително уважавания офицер от запаса Бригаден генерал Валентин Буров. Неговото присъствие е истинска чест за мен и ВМРО.  Д-р Венцислав Грозев  е бил председател на Българския лекарски съюз, изключително ерудиран и познат в цяла България професионалист. Георги Татарлиев, директор на клона в Плевен на една от най-големите банки в България, също е личност, която се радва на уважение в целия град.

Призовавам плевенлии да видят всички имена в нашата листа, те са добре познати и уважавани в целия регион, а и страната.

Искам да подчертая нещо много важно. За разлика от другите партии, които забраняват преференциите, ние във ВМРО ги поощряваме. Затова призовавам хората на 4 април да гласуват преференциално, нашата листа е с номер 1 в интегралната бюлетина и предоставя прекрасен избор на хора милеещи за Плевен.

Купуването и продаването на гласове е престъпление!

#тагове:

НАЙ-НОВИ: