Д-р Калин Поповски: АЕЦ Белене, Стадион „Плевен“, Спортната зала са приоритети за ВМРО!

31.03.2021 12:41

Д-р Калин Поповски е от водещите акушер-гинеколози у нас. Кандидат за депутат от ВМРО за 15 МИР Плевен. Роден е на 6 март 1965 година в София. По време на мандата си в 44-ото Народно събрание предложи медицинските сестри да получават безплатно образование, за да може здравната система да навакса с кадровата криза.

– Д-р Поповски, очевидно, че ковид-кризата ще продължи и след парламентарните избори. В своята Програма ВМРО настоява за проактивен подход и пакет от спешни мерки за справяне с пандемията.

Ще отбележа в ретроспективен план, че много години държавата не обръщаше внимание на държавните болници, а се оказа, че по време на първата вълна на пандемията именно те поеха почти 100% от пациентите. След рокадите в министерството на здравеопазването, новият министър проф. Ангелов разпореди императивно по време на втората вълна всички болници в България, независимо от собствеността им, да приемат ковид-пациенти, да се постигне една равномерност в приема им, за да се овладее положението.
Това се случва и при течащата трета вълна – при ръст на заболеваемостта и натиск върху здравната система на страната. Нещата са много сериозни, затова и ние в нашата програма сме записали като приоритет пререгистрацията на държавните болници като ведомствени държавни болници и така те да получават допълнителна помощ от държавата. Това са 30 болници в провинцията и 36 в София, които винаги трябва да имат готовност при подобна ситуация като пандемията от коронавирус, да имат сграден фонд, персонал и да могат да поемат евентуална вълна занапред.
Контролирайки един процес е изключително важно да има ефективност и сравнимост! Ние от ВМРО предлагаме проактивен подход и пакет от спешни действия за ефективен контрол над COVID кризата, основаващ се на три основни принципа:
– Осигуряване на непрекъсваемост на нормалния живот на незасегнатите от заболяването;
– Масово тестване с антигенни тестове, организирано във вече идентифицираните рискови групи от населението;
– Изолация и карантиниране единствено на доказаните като заразоносители в следствие на тестовете, което ще гарантира нормално работно ежедневие на всички останали при спазване на базовите противоепидемични мерки.
Трябва да има ефективност в процеса по контрол на спазването на базовите противоепидемични мерки и задължително налагане на необходимите санкции.

– Кои са най-важните акценти в Програмата на ВМРО, касаещи сектор „Здравеопазване“?

На първо място: интегрирана профилактика, ранна диагностика и ефективно лечение на заболяванията като възможност за по-добро здраве и качество на живот. Ранна диагностика и откриване на предхронични и хронични състояния чрез въвеждане на ежегодни профилактични прегледи на всички български граждани на кръв, урина, кардиологични изследвания и др.
Ще работим за въвеждане на електронно здравеопазване и създаване на интегрирана информационна система, свързваща в реално време информационните системи на Министерството на здравеопазването, НЗОК, НОИ, НАП, ИАЛ, ИАМО с доставчиците на медицински и здравни услуги (болници, практики в извънболничната помощ, производители, търговци на едро и дребно на лекарствени продукти и медицински изделия) и прехвърляне на целия документооборот в електронен вид.
С въвеждането на нова лекарствена политика ще осигурим качествени и достъпни лекарствени продукти, както и преодоляване на регионалните дисбаланси и осигуряване на функционално взаимодействие между отделните нива на медицинската помощ.
Като един от основните автори на Програмата на ВМРО в сектор „Здравеопазване“ искам да отбележа и три много важни неща:
Във връзка с репродуктивната медицина в следващия парламент ще предложим един от четирите опита за ин витро да е с донорска яйцеклетка, което финансиране да се поеме от Фонда за асистирана репродукция. Също така искам да отбележа, че още при първия локдаун миналата година от ВМРО настоявахме за максимално бързото възстановяване на тези процедури за семействата с репродуктивни проблеми. Категорични сме, че трябва да въведем държавна профилактика за водещите онкологични заболявания – карцином на гърдата и маточната шийка – да започнем масови скрининг изследвания при жените. Трябва да помислим за държавни програми за тези най-разпространени онкологични заболявания при жените.
И не на последно място – държавата да изпълни законовия си ангажимент за 8 процента здравна вноска при 9 категории от населението, при които здравното осигуряване е държавен ангажимент. Крайно време е за разумни реформи и ефективен финансов контрол в системата на Здравеопазването.

– Други национални и местни приоритети на ВМРО?

През изминалите 4 години направихме конкретни неща в различни секторни политики, касаещи доходите на хората, независимата външна политика, българската армия, националната сигурност, демографската политика, циганската пристъпност. Ще продължим и занапред да работим в тези направления вече и в новия парламент и нови политически условия.
Какво направи за Плевен и региона ВМРО като политическа партия и нашия вицепремиер Красимир Каракачанов?

Възстановихме статута на висшето военно училище в Долна Митрополия. Паметникът на героите от Дойран в центъра на Плевен – уникален за България, бе създаден с помощта на министър Каракачанов и военното ведомство в сътрудничество с Инициативния комитет. С намесата на военния министър бе изграден и аварийния мост над река Искър. С постановление на Министерски съвет УМБАЛ „Георги Странски“ получи в две различни години по един милион лева като с втория милион се закупи апарат за инвазивна кардиология, който вече работи.
Това, което остана за следващия мандат, е свързано с АЕЦ Белене. Ние от ВМРО винаги сме били „ЗА“ това да има нова ядрена мощност. Трябва да направим всичко възможно да се довърши този стратегически проект. Друго нещо много важно за града, което е невъзможно да се довърши с общинския бюджет, е стадион „Плевен“, който е в окаяно положение. И, естествено, довършване на строителството на Спортната зала, където вече са похарчени 2 милиона за проектиране и полагане на основите. Поемаме ангажимента да настояваме пред новия Министерски съвет за отпускане на необходимите средства за довършване строежа на залата.

– Защо избирателите трябва да гласуват за ВМРО?

Хората виждат и знаят нашето мото: „Доходи, семейство, сигурност“! Ние сме част от патриотичния спектър и водеща политическа сила в него. Водени сме в своята политика изцяло от българския интерес, без да се съобразяваме с императивни заповеди от Брюксел или Москва. И веднага ще припомня три факта от работата ни в 44-тото Народно събрание: не допуснахме приемането на скандалната Истанбулска конвенция, спряхме Пакта за мигрантите и опасността страната ни да бъде населена с хиляди мигранти и направени милиони разходи от бюджета, спряхме към настоящия момент приемането на Македония в Европейския съюз с явната мисъл, че това го правим временно, защото тя не изпълнява договора за добросъседство, който се гласува от Народното събрание през 2017 година.

Купуването и продаването на гласове е престъпление!

#тагове:

НАЙ-НОВИ: