Д-р Цветан Андреев: Основната цел на БСП е и ще бъде грижата за човека

31.03.2021 11:51

Д-р Цветан Андреев е кандидат за народен представител от листата на Коалиция „БСП за България”за 15-ти МИР – Плевен. Роден е през 1973 г. в Плевен, завършва средното си образование в МГ „Гео Милев”. През 1997 г. завършва „Медицина” в Медицински университет – Плевен. В  момента е семеен лекар в град Никопол. Семеен е с три деца.

Член е на БСП от 2010 г. За втори мандат е зам.-председател на Общинския съвет на БСП в Никопол. Втори мандат е и общински съветник като е и председател на местния парламент в Никопол.

Д-р Андреев, вие сте експерт в сферата на здравеопазването. Докога ще говорим само за реформи в този сектор, кога ще има реални резултати?

Здравеопазването у нас е поставено в коловоз. Това, което искаме ние от БСП е не само да надградим тази система, но и по някакъв начин наистина да я реформираме. Нашето желание е доболничната помощ в България да бъде достъпна и в най-отдалеченото кътче на страната. Там да има 24-часово покритие на здравните нужди на населението. На много места филиалите на спешната помощ не са добре оборудвани, има кадрови проблем. Линейките са по една и при повече оплаквания пациентите трябва да чакат дълго време. Заедно с това няма плътно покритие с общопрактикуващи лекари, защото техният брой не е достатъчен особено в последните години. При едно бъдещо управление на БСП ще направим така, че за всеки един пациент да има електронна здравна карта. Така ще бъдат прекратени практики да се извършват прегледи без в тях да участват пациенти. Ще осигурим безплатни лекарства за всички деца до 14 г., както и ще намалим ДДС върху лекарствата на 9%. Много ми се иска, особено в доболничната помощ, да въведем технологичните постижения в медицината. Това ще позволи постоянна връзка с пациентите ни. Разбира се, остава най-важен живият контакт, но може и трябва да се използват възможностите на телемедицината. Примери вече има в роботизираната хирургия.

Ковид кризата какво извади на преден план за нашето здравеопазване?

Няколко неща – на първо място недоокомплектоваността. Видя се, че основният удар се понесе най-вече от държавните болници. Стана ясно, че има нужда от високоспециализирани кадри като анестезиолози, реаниматори, интернисти, пулмолози. Това се случва, защото нямаше ясна и категорична концепция за следдипломната квалификация на кадрите. Трябва специализацията на лекарите да бъде безплатна, да се поеме от държавата, съответно с обвързаност с договор и работа към лечебно заведение.

В отдалечените от областните центрове райони, където няма болници с развити реанимационни отделения, основният удар бе поет от районните /общинските и държавните/ болници. Затова ние от БСП не искаме районните болници да продължават работата си като търговски дружества. Има няколко причини за това. През зимния сезон, когато заболеваемостта е по-висока с оглед на сезона, тези болници имат повече пациенти и са добре. През лятото обаче работата намалява и колегите там – лекари и медицински сестри изнемогват, защото не могат да се доближат до определените приходи, за да се формират заплатите им. По тази причина искаме тези лечебни заведения да функционират като болници, а не като търговски субекти. За да може колегите там да получават справедливи заплати и в същото време пациентите да остават до подобряване на състоянието им, а не само според дните по клиничната пътека. Така ще е възможно и подобряване на медицинската техника на тези болници. Така ще се гарантира основният ефект на районните болници – социалният им ефект.

Кои са проблемите на Плевен и областта, които Вие като бъдещ народен предствител от БСП бихте поставили от трибуната на Народното събрание?

Ще работя за стабилизирането на всички районни болници на територията на област Плевен – Белене, Никопол, Гулянци, Червен бряг, Левски и УМБАЛ „Д-р Георги Странски”. В повечето от тях колегите работят под напрежение дали ще заработят достатъчно по клиничните пътеки, за да имат заплати. Трябва да се сведе до минимум проблема с неодфинансирането.

Друг мой приоритет ще е сформирането на втори екип с линейка към спешната помощ в отдалечените райони на областта.

Изборите наближават. За какво ще призовете гласоподавателите да гласуват в неделя на 4 април?

Въпреки сериозната епидемична обстановка, нека да излязат и да гласуват. Нека да упражнят своя глас, за да може този модел на управление най-после да бъде сменен. Не е по-опасно от това да отидеш до голям хипермаркет или до кварталния магазин, за да напазаруваш. Спазвайки всички препоръки – маски за лице, дезинфекция, дистанция, е важно да гласуваме.

Нашата партия е доказала, ще го докаже и сега – основният елемент в политическата ни система е човекът и грижата за него. Основната цел на БСП е и ще бъде грижата за човека.

Купуването и продаването на гласове е престъпление!

#тагове:

НАЙ-НОВИ: