Д-р Венцислав Грозев: ВМРО предлага стабилност, твърдост и последователност във вътрешната и външната политика

30.03.2021 10:04

Д-р Венцислав Грозев е кандидат за народен представител от гражданската квота в листата на ВМРО за 15-ти МИР – Плевен. Роден е на 7 юли 1956 г. Завършва медицина 1983 г. Придобива специалност по обща хирургия 1991 г. От 1993 г. е главен асистент към Катедра по пропедевтика на хирургичните болести на Медицински университет – Плевен. Три мандата е председател на регионалната колегия на Български лекарски съюз /БЛС/ в Плевен. В периода 2015 – 2018 г. е председател на БЛС. В момента е председател на Съвета на директорите на УМБАЛ „Д-р Георги Странски” – Плевен.

Д-р Грозев, какво Ви мотивира да бъдете кандидат за народен представител от гражданската квота в листата на ВМРО за 15-ти МИР – Плевен?

Мотивира ме това, че ВМРО не измениха на своето верую през последните десетина години, не промениха своята същност – всичко, което говориха и мислеха  – изпълняваха. ВМРО отстояват своите принципи и програма. Те са последователни и твърди в политиката си. Министър Каракачанов не еднократно, дори във външнополитически събития, винаги защитава националния интерес. На местно ниво не можем да не споменем приноса за изграждането на паметника на героите от Девета пехотна плевенска дивизия и ген.Владимир Вазов.

Как виждате своето място в бъдещия Парламент, ако бъдете избран за народен представител?

Аз не твърдя, че разбирам от всичко, но до известна степен съм компетентен по въпросите на здравеопазването. 3 години бях председател на Българския лекарски съюз и имам административно-организационния опит.  Много от идеите на БЛС във връзка с остойностяването на медицинския труд, заплащането дейността на лечебните заведения в болничната и в доболничната помощ от 2015 г. насам намираха отзвук в обществото, но не и реализация. В момента се намираме в такава ситуация, в която би трябвало да светне на някои политици, че нещата, които ги говорим вече от 5-6 години, са действителност и няма нужда да гасим пожарите по този  начин, а да ги предотвратим и да имаме възможност да реагираме по-адекватно като система и с по-малко щети както към населението, така и към цялото общество – към икономика, към финанси. По време на моето председателство на БЛС при срещи в Народното събрание винаги съм намирал отзвук на тези идеи от страна на ВМРО.

В Народното събрание бих настоявал за повече разумност и дългосрочност в здравеопазването. Аз съм против това, че здравеопазването трябва да се управлява като скутер. То трябва да се управлява като танкер – сега въртите волана с 2 градуса, но завоят става след 5 мили. Не може да се експериментира и всеки, който нещо си е измисил вечерта, да го прилага на сутринта. Това е изключително деликатна система със страхотен отзвук към цялото общество. Нима финансирането сега с над 1 млрд. лева не беше необходимо да се направи преди 5-6 години, за да стабилизираме системата, за да имаме достатъчно добрата апаратна въоръженост, кадрово обезпечаване. В момента имаме нужда от анестезиолози, имунолози, педиатри, фтизиатри и други специалисти. Но това не е проблем от преди 2-3 години, а от преди десетилетия и повече.

Къде са тези специалисти?

В голямата си част са в чужбина, обслужват системите на Германия, Великобритания, Белгия, Франция и други европейски страни. Защо?

Кои са проблемите на Плевен и областта, които не търпят отлагане и трябва да се поставят от трибуната на НС?

До Плевен вече достига АМ „Хемус”, а обходният път готов ли е? Ако се наложи на ден през бул. „Христо Ботев” да преминават по 1200 – 1300 тира, какво ще стане? Ето това е един неотложен проблем, който трябва да се реши. Друг е хигиената в града. Вярно, ще се каже, че това е общински проблем, но ние живеем тук, става дума за живота и здравето на хората и не може да се прави разлика дали си в Плевен, Бургас, Тутракан и на друго  място. Трябва да има единни условия, които да създават предпоставка хората да бъдат достатъчно добре реализирани и обезпечени – във финансово, интелектуално, образователно отношение. Здравеопазването е една такава система, която трябва да бъде така реформирана, че да няма значение къде се намирате, а да получавате едно и също качество на услугата или поне да бъдат много близка.

За щастие, инициативни хора като Люси Дяковска полагат огромни усилия парк „Кайлъка” да изглежда мако по-добре. Защо само тя трябва да го направи? Защото държавата и Общината не се хванат ръка за ръка и да оправят нещата? Какво става със спортната зала на Плевен?  Ето това отчайва хората и ги обезверява. Държавата трябва да помага, не може и не трябва да се дистанцира. В Плевен живеят българи. Когато дойдеш да те избират, отново идваш при тези хора, на които нещо си обещал или си неглижирал, защото това е общинско.

Изборите ще са в условия на пандемия. Какви са предизвикателствата и рисковете, които виждате Вие като лекар?

За съжаление тук ще трябва да изберем от двете злини по-малката, т.е. да създадем добра организация на изборния процес и по-скоро на технологията в изборния ден, така че да бъдат предпазени максимално хората, а в същото време трябва да положим усилия и спрямо себе си и да излезем да гласуваме. Тряба да има повече масовост в гласуването. Разбирам притесненията, изцяло съм съпричастен към притесненията на хората, но ако се вземат всички мерки, спазва се дистанция, използват се дезинфектанти, ако се изчакваме един друг, има по-малък риск да се разпространи заразата още повече. В същото време, ако останем вкъщи или отидем на вилата, губим възможността да повлияем на ситуацията, в която се намираме. Има риск, но в дадения случай той е приемлив.

Какво ще призовете избирателите броени дни преди вота?

Аз ще ги посъветвам какво да направят вечерта преди вота. Да си направят равноместката, ако не искат наум, да вземат един лист и да си направят таблица с Да и Не, да сравняват кое е обещано и кое е изпълнено, доволни ли са или не са. Ако преценят, че дадена политическа структура има възможността, може да се разчита на нея и да й се има доверие, да дадат гласа там, където ги води не само сърцето им, но и разумът. И да престанем с наказателния вот, той не води до нищо добро.

Гласувайки за ВМРО….

Хората ще имат стабилност, твърдост и последователност както във вътрешната, така и във външната политика. Ако поне 80% от това, което ВМРО са написали като своя програма, бъде изпълнено, нещата ще бъдат по-различни.

Купуването и продаването на гласове е престъпление!

#тагове:

НАЙ-НОВИ: