Илиян Йончев: Хаосът в държавата трябва да спре!

29.03.2021 13:40

Само с работа, работа, работа – не става! Трябва и грижа за хората! Те, освен че трябва да работят, трябва и да живеят по-добре!

Илиян Йончев е роден на 11.03.1976 г. в Плевен, завършва “Езиковата” гимназия в родния си град, след което се дипломира в СУ „ Климент Охридски”, със специалност „Право” и специализации по „Правораздаване” и „Международно право и международни отношения”. Има магистратура по здравен мениджмънт от МУ-Плевен. От 2005-та година работи в МУ-Плевен, като в момента е ръководител „Секретариат, европейски програми и проекти”.
Два мандата е общински съветник, областен управител на област Плевен за периода 06.2013-08.2014 г. и три мандата заместник председател на Общинската организация на БСП-Плевен. Владее четири езика.
Илиян Йончев е трети в листата с кандидати за народни представители на Коалиция „БСП за България“ за 15-ти МИР – Плевен

– Г-н Йончев, по време на кампанията успяхте ли да стигнете до вашите избиратели при тези необичайни условия по време на пандемия?
– Преди повече от 15 години, когато участвах в различни политически академии, лектори от Германия ни обясняваха, че е много важно да стигнем до всеки отделен човек като правим кампания „от врата на врата“. Тогава това ми изглеждаше много странно – как ще отидеш, ще почукаш на вратата на човек, ще влезнеш в дома му, ще се представиш, ще представиш своите идеи и виждания, влизайки в пряк контакт и получавайки най-различни въпроси…
– Всъщност, сега, след толкова години, ни се наложи да правим именно такава кампания. Хората ни канят, приемат ни, личният контакт е много силен. Това и правехме по време на тази кампания – разговаряхме с всеки отделен човек, в открити пространства се срещахме с хората и навсякъде получавахме разбиране.
При младите, кампаниите в социалните мрежи са ясни, но има хора, които все още не ползват фейсбук, по един или друг начин не вярват на новините, тъй като често някои от тях са фалшиви. Затова от БСП заложихме на личния контакт и аз съм много доволен, тъй като се запознах с много нови хора, обогатих своя светоглед, запознах се с много проблеми, които са ни били по различни причини далечни и чужди.
Кампанията „от врата на врата“ е полезна не само за избирателите, но и съответно за кандидатите за народни представители. И ние никога не трябва да прекъсваме прекия контакт с хората, защото работата на народния представител е да бъде с хората, в региона. Посрещат ни на места и ни казват: „Ама нали няма да ви видим след 4 тодини?..“. От БСП заявяваме: На всеки 3 месеца във всеки общински център ще има приемна на народен представител от партията. Ние ще бъдем минимум трима, така че това ще е изпълнима задача за нас. Някои се шегуват, че на 4 април БСП ще има избрани 4 народни представители от Плевенски регион, но тази шега вече е била реалност!

– Какви са очакванията на хората?
– Да живеят по-добре. И ние сме длъжни да направим така, че след 4 години те да кажат: „Браво, свършихте си добре работата!“ И тогава да сме спокойни за следващия мандат и следващото управление. Важно е хората да почувстват, че сме си свършили работата – и върху доходите си, и чрез сигурността си, и с по-доброто здравеопазване, и с коректното отношение на администрацията. Въобще, цялата идея е да работим с грижа за хората.
Мотото на моята кампания като кандидат-кмет бе „Плевен е нашият дом. Да го подредим!“ Трябва да си подредим дома,  да си подредим града, да си подредим държавата, защото вече повече от 10 годнини в България цари някакъв организиран хаос и е крайно време да сложим нещата в ред. Само с работа, работа, работа – не става! Трябва и грижа за хората! Те, освен че трябва да работят, трябва и да живеят по-добре!


– Плевен имаше в годините депутати, министри, председател на Народното събрание, но като, че ли така и не се изгради някакво политическо лоби за града и региона. Къде са причините, според Вас?
– Аз нямам обяснение. Познавам повечето от колегите – те са достойни хора. Но нямам обяснение, каква е причината, отивайки в София да се отделят от корена си. Винаги съм изповядвал политиката на протегната ръка и смятам, че всички депутати от Плевен с общи усилия трябва да покажем на града и региона, че имаме една обща кауза, а именно, с грижа за хората да върнем достойнството на Плевен като един уютен и привлекателен град, който е сигурен за живеене. Имайки предвид историческото място и историческото значение на Плевен в новата история на България, смятам че трябва да загърбим политическите си пристрастия, и отивайки в Нардоното събрания в София да създадем едно мощно и ясно лоби, което да даде сигнал към централнта власт, че градът заслужава внимание.
Ние сме направили своя анализ и знаем, че БСП ще е първа политическа сила. Ясно е, че ще участваме в управлнението и като народни представители от 15 МИР ПЛевен от БСП ще отстояваме максимално за вниманието на правителството към Плевен.
Градът ни има страхотен потенциал – след свършването на автомагистрала Хемус, след възстановяването на статута на Военното училище. Тук бих искал да припомня, че още през 2014 година се съдаде една инициативна група , в която участвах и аз, и дадохме ясния сигнал, че ситуацията с училището трябва да се промени. И до ден днешен нямам обяснение, защо трябваше да се чака още 5-6 години…
Всичко, свързана с Плевен, за съжаление, се случваше много бавно. Това , което обещавам, е да съкратим всички тия срокове и да работим приоритетно за Плевен.
– Присъствието в Народното събрание, освен политика е и експертиза. Къде виждате Вашето място в работата на Парламента?
– Имам сериозен опит в сферата на висшето образование. Вече 15 години работя на различни длъжности в Медицински университет Плевен, в момента съм ръководител на направление „Секретариат. Европейски проекти и програми“. Смятам, че ще бъда особено полезен в комисията по образование, както и в комисията по европейски проекти и програми. Имам юридическо образование, така че и в правната комисия ще мога да дам своята експертиза.
Работата на народния представител в зала е ясна и тя е по конкретните закони и законо-проекти, но не бива да се забравя, че той всъщност е ПРЕДСТАВИТЕЛ. Представител на хората от Плевен, който трябва да се грижи региона да бъде представен достойно, да получи това, което се полага, за да могат хората, които са го излъчили, да знаят, че гласът им не е отишъл напразно и да кажат : „Да, този човек си върши добре работата!“. Крайно време е хората в региона да разберат, че имат истински свои народни представители, които защитават само и единствено обществения интерес. Длъжни сме да дадем на обществото цялата си сила и енергия, за да постигнем ясен и контретен напредък.
Ще припомня, че 2013-2014 година имаше едно оживление. Тогова стартира проектът за завода за кабели в ЖК Сторгозия, появиха се инвестиционните намерения на Малтери Суфле, които вече седма година не могат да бъдат завършени. Имаше някакви инвестиционни намерения в Кнежа, в индустриалната зона на Телиш, които обаче изведнъж замряха. Аз лично нямам обяснение, защо когато се появят някакви инвеститори – те биват задушавани. Това трябва да се промени. Бизнес климатът трябва да бъде благодатен, да бъде приятелска средата и инвеститорите да се чувстват спокойни за парите си. И най-важното: да заплащат достойни възнаграждения на работещите. На нас не ни трябват инвеститори, които да плащат минимални заплати, защото хората имат нужда от своето достойно заплащане на труда.


– Ще излязат ли да гласуват хората, с оглед на масовата психоза „коронавирус“?
– Когато си говорим с тях, една от темите, които засягат, е именно ситуацията с коронавируса. Те се колебаят, дали да излязат или не, да гласуват. Създава се една психоза – умишлено или не, не мога да кажа. Винаги в един откровен разговор, някои от тях, които не са специалисти и им е интересна темата, разбират, че е важно както се казва, да поемат този риск и да отидат да гласуват, за да не съжаляват през следващите 4 години. Говорим си за ваксините, за полезността от тях. Смятам, че правителството, пък и това е мнението на болшинството от хората, не се справя достатъчно добре с тая криза.
Един от първите приоритети на БСП в следващия парламент ще бъде да се справи с корона-кризата. Това е задача №1. Хаосът в държавата трябва да спре!

Купуването и продаването на гласове е престъпление!

#тагове:

НАЙ-НОВИ: