Шестима в ареста при спецоперация в Плевенско, открити са множество антики

26.03.2021 9:51


Служители на ОДМВР – Плевен иззеха множество културно-исторически ценности. В богатата колекция има над 60 предмета с вид на антики и седем металдетектора.

Вчера полицейски служители намериха различни културно – исторически ценности в частни домове в село Гиген и село Искър. Претърсвания на различни адреси са предприети в хода на специализирана полицейска операция на територията на община Гулянци, под ръководството на Окръжна прокуратура – Плевен, информират от Пресцнетъра на ОДМВР-Плевен. В акцията са участвали служители от сектор „Противодействие на криминалната престъпност“, сектор „Специални тактически действия“, отдел „Разследване“, Базова научно-техническа лаборатория при ОДМВР – Плевен и техни колеги от РУ Гулянци и Първо РУ – Плевен.

Целта е пресичане, разкриване и документиране на престъпления, свързани с незаконно проучване на местности, регистрирани като паметници на културата, и с предмети, които представляват културно-историческа ценност.  В ранните часове вчера – около 6 часа, служителите на реда са претърсили дома на 50-годишен в село Гиген. Намерили са черен металдетектор с надпис „Forme“ – телескопичен с батерия; три метални монети, с надписи и с изображения на глави на мъже; зелена метална кутия, със съдържащи се в нея два броя метални къса всеки с дължина 7 см., бял фрагмент с дължина 5 сантиметра и метален фрагмент с форма на камбана; 34 други монети, различни по цвят и големина; хартиено изделие – каталог със страници от 1 до 296 на римски монети и артефакти; книга за скулптурни паметници; фрагмент от камък с неправилна форма и размери и археологически характеристики; каменен фрагмент, кафяв на цвят, с размери и дължина 35.5 сантиметра и широчина в широката част 24 сантиметра и дебелина 6 сантиметра; два каменни фрагмента – тип цигли, червени на цвят, с характеристики на археологически артефакти; метален шиш с ръкохватка на него с дължина 117,5 сантиметра; каменен фрагмент – с неправилна форма и размери с височина 40 см. и археологически характеристики.

По същото време претърсване е направено и в дома на друг жител на село Гиген – 46-годишен. В имота са открити металдетектор с метална ръкохватка и надпис „Eagle spectrum“, с прилежаща към него батерия; металдетектор разглобен на отделни елементи и части; три броя метални къса с кръгла форма и изображения на глави на мъже, имащи характерните белези на археологически артефакти; черна кутия от металдетектор;  тринадесет метални къса, различни по размери, форма и вид, имащи белезите на археологически артефакти.
На друг адрес, обитаван от 39-годишен, в село Гиген са установени металдетектор с надпис „Aka signum“ и каменно парче с неправилна форма и размери. В жилището на 35-годишен в същото село, е намерен и иззет металдетектор.

В дома на 47-годишен от село Гиген, е открит и иззет металдетектор с надпис „Silent“. По същото време, при проверка в имот в село Искър – обитаван от 39-годишен са установени металдетектор с надпис „Pirate powerdeep“; книга за римски монети и техните стойности. Нерегистрираните ценности са иззети и ще бъде назначена експертиза.

Шестимата мъже са задържани с полицейска мярка за срок до 24 часа по Закона за МВР. Образувано е досъдебно производство за престъпление по чл. 277 „а“, ал.1 от НК. Работата  продължава под наблюдението и непосредственото ръководство на Окръжната прокуратура в Плевен.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: