Елена Йончева е новият председател на Контактната група по убежище на ЕП

25.03.2021 10:38

Елена Йончева, депутат от групата на социалистите и демократите в Европейския парламент (ЕП), беше единодушно избрана за председател на Контактната група по убежище. Основната цел на структурата е да координира реформата на общата европейска система за убежище, която включва и новия пакт за миграция, представен от председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен през септември 2020 г.

Работата ще се съсредоточи върху девет от най-трудните законодателни предложения на ниво ЕС, сред които и Регламентът Дъблин, станал повод за полемика в много държави-членки. Членове на контактната група, оглавявана от Елена Йончева, са водещи евродепутати като испанецът Хуан Фернандо Лопес Агилар, председател на Комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи (LIBE), Софи ин`т Велд от Нидерландия, председател на мониторинговата група за върховенство на закона (DRFMG), германката Биргит Зипел, координатор на групата на социалистите и демократите в LIBE, Тинеке Стрикот Нидерландия, координатор на групата на Зелените в LIBE и други.

„За мен е огромна чест да бъда избрана на този пост“, коментира Елена Йончева. „Преговорите по новия пакт за миграция и реформата в областта на убежището са изключително тежки, както от юридическа, така и от политическа гледна точка. Доверието, което ми оказаха всички политически групи като ме избраха за председател, е висока оценка за работата ми до тук, но и задължение да продължа да работя със същия темп и отдаденост“, каза още тя.

Първият опит за реформа на европейската политика в областта на убежището стартира още през 2016 г. в отговор на безпрецедентната миграционна криза от 2015 г. Тогава Съветът на ЕС и ЕП не можаха да постигнат съгласие по измененията, предложени от Европейската комисия. Подновяването на реформата беше един от основните приоритети на новата комисия и нейния председател Урсула фон дер Лайен.

„Уверена съм, че този път ще постигнем съгласие“, коментира Елена Йончева. „Темата е доста трудна, но реформата е безалтернативна. Действащите правила са в ущърб на държавите-членки на първа линия, в това число и България, които поемат основната тежест при всяка една вълна. Европа е достатъчно голяма и силна, и с подходящото законодателство няма да се налага да зависим от трети държави, които да ни „пускат“ и да ни „спират“ бежанци. Цинизмът и политическото експлоатиране на темата през последните години стигнаха невиждани нива. Всяването на страх и хаосът не са решение. Решението е в ясни и точни европейски правила и процедури, възможност за предвиждане на евентуални кризи и предприемане на навременни действия, солидарност с държавите-членки на първа линия, които чисто географски са разположени по външните граници на съюза. Предстои ни много работа, но вярвам, че този път ще успеем“, допълни още Йончева.

В миналия мандат на Европейския парламентпредседател на контактната група беше Роберта Мецола (ЕНП, Малта), която наскоро беше избрана за първи заместник-председател на ЕП.

За контакт с Групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите в ЕП: https://www.socialistsanddemocrats.eu/

#тагове:

НАЙ-НОВИ: