Веселин Плачков, водач на листата на АБВ в Плевен: Моралът е това, което разграничава личното облагодетелстване от обществената позиция!

25.03.2021 10:15

Веселин Плачков е водач на листата на АБВ в 15 МИР Плевен. С популярния актьор разговаряме за морала в политиката, личния избор, каузите на региона и възможностите за съвместна работа и общи цели

– Какво липсва днес на българската политика и институциите?
Днес изцяло липсва моралът – на всякакви нива, и най вече в политиката. А всъщност той е това, което разграничава личното облагодетелстване от обществената позиция. Липсва ли моралът, надделява егото и политиците забравят позицията си. От тук и голямата загуба на доверие в правителства и институции. Дори в момента да искат да предприемат някакви правилни действия, тази липса на доверие няма как да накара хората да възприемат нормално техните решения.
– Това не е ли проблем на цялото общество?
Да, разбира се, но сега говорим за политиците по време на кампания… Много ме дразни също еднаквостта. Всеки имал право на глас? Не! Всеки има право да изкаже мнението си – тихо, без да се натрапва. Когато ти е дадена трибуна и си стигнал до нея, трябва да очакваш хората да се съобразят, а не задължително да се съгласят с твоето мнение. Объркването или погрешното тълкуване на понятията идва от липсата на грамотност, образование и обща култура. Това важи както за публиката, така и за политиците и кандидат-политиците. Затова много често диалогът се обърква, не може да се стигне до някакъв консенсус. Хората не знаят за какво говорят, не могат да артикулират мислите си…
– Досега така и не се случи народните представители от Плевен да работят заедно за общи каузи на региона?
Познавам повечето от сегашните народни представители от 15 Плевенски МИР. Някои от тях са по-активни, други – по-малко, в срещите си с хората. Най-често обаче тези срещи протичат в размяната на общи приказки и работа на парче. Разбира се, много е трудно, когато си депутат да отидеш и самостоятелно да решиш проблема на цял регион. Натрупаната биография на взаимоотношения между отделните народни представители им пречи да работят заедно в парламента, без значение, че са от различни партии и парламентарни групи. За съжаление, те се съобразяват с партийната дисциплина и по тая причина много често са принудени, дори и в противоречие със своето вътрешно убеждение, да гласуват в ущърб на някоя добра идея.
– Решението?..
Пак казвам: докато не се надмогне егото и личния интерес, няма да има защита на общи каузи и решаване на общи за целия Плевенски регион проблеми. Аз обаче вярвам, че това е поправимо, и че самите партии трябва да се съобразят с аргументираната позиция на техните представители в парламента, когато защитават добри и полезни за региона каузи.
Разделението на властите, уж нещо добро и правилно, следствие на обективни и субективни фактори като мудни процедури, липса на координация, чиновническо безхаберие, прави почти невъзможно решаването на повечето проблеми. Като започнем от Народното събрание, преминем през министерствата, стигнем до областни управители, кмет и общински съвети. Според мен, малко трябва да се промени тая система, за да има някакъв краен резултат, който е добър за всички. Затова съм убеден, че трябва да се тръгне от началото.
– Защо избрахте ПП АБВ?
Защото е единствената партия, чийто ангажимент към културата и изкуствата не е само по време на предизборни кампании. Тя е партия от личности – специалисти, доказали себе си в различните сфери на живота и имащи нужната експертиза, както и отговорността за вземане на правилни и компетентни решения.

Купуването и продаването на гласове е престъпление!

#тагове:

НАЙ-НОВИ: