22 март – Световен ден на водата

22.03.2021 7:35

 

На 22 март отбелязваме Световния ден на водата, който тази година ще премине под мотото „Ценим водата“. Темата поставя акцент върху стойността на водата и какво означава тя за хората.

Обръщаме повече внимание на повишаване на информираността по отношение на глобалната водна криза, като акцентираме върху подкрепата и приноса на всички заинтересовани групи за постигането на Цел 6 за устойчиво развитие – Вода и канализация за всички до 2030 г., от Целите за развитие за хилядолетието на ООН.

Тази година темата на Световния ден е, че водата е ценна. Стойността на водата е много повече от нейната цена – водата има огромна и важна роля за нашите домакинства, култура, здравеопазване, образование, икономика и природната среда като цяло. Ако пренебрегнем някои от тези аспекти, рискуваме да не управляваме правилно този незаменим природен ресурс. С добра координация и сътрудничество между отговорните институции, както и с активното участие на заинтересованите групи и на широката общественост с разбиране на истинската, многоизмерна стойност на този ресурс, можем да защитим водата в полза на всички.

Денят се отбелязва на 22 март всяка година от 1993 г. насам под егидата на ООН и акцентира върху важността на достъпа до питейна вода. Световният ден насочва вниманието към 2,2 млрд. души на планетата, които живеят без достъп до питейна вода. Фокусът е поставен върху предприемане на действия за справяне с водната криза в световен мащаб.

Кампанията цели да се покаже как правилното ползване на водата ще спомогне в борбата с климатичните промени – за намаляване на наводненията, сушата, недостига на вода и замърсяването.

––––––––––––––––––––––

Тазгодишното издание на кампанията насърчава хората в световен мащаб да се включат в обществен диалог в социалните мрежи с #Water2Me и да допринесат – със своите истории, мисли и преживявания – към разбирането за стойността на водата. Целта е да постигнем  по-цялостно разбиране за това, как се оценява водата от хората в различен контекст, за да можем да опазваме по-добре този ценен за всички ресурс.

Теми на диалога:

  • Водата означава различни неща за различните хора. Този разговор е за това, какво означава водата за вас.
  • Как е важна водата за вашия дом и семеен живот, за вашата прехрана, за културата ви, за благосъстоянието и средата ви?
  • В семействата, училищата и работните места водата може да означава здраве, хигиена, достойнство и продуктивност.
  • На културно значими, религиозни и духовни места водата олицетворява връзката със сътворението, общността и самия себе си.
  • В природата водата означава мир, хармония и съхранение.
  • Днес водата е изложена на изключителна заплаха от увеличаващото се население, нарастващите нужди на селското стопанство и промишлеността и влошаващото се въздействие на климатичните промени.

Разкажете вашите истории, мисли и чувства за водата.

Представителна извадка от проведените дискусии, коментари и мнения в социалните мрежи с #Water2Me ще бъде събрана в документ за това, какво означава водата за хората по целия свят. Документът ще бъде достъпен на интернет страницата на Световния ден на водата www.worldwaterday.org от 22 март 2021 г.

Повече за инициативата, основните послания и допълнителни факти може да намерите в Наръчник на Световния ден на водата ‘2021 и постери (превод на български език). Още за възможностите всеки да се включи в отбелязването на Световния ден на водата ‘2021 вижте в програмата с инициативи на подразделенията на МОСВ на територията на страната.

Източник: МОСВ

#тагове:

НАЙ-НОВИ: