Марияна Туцева, директор на ОУ „Лазар Станев“ – Плевен, с поздравителен адрес по повод празника на училището

22.03.2021 14:40

 

Скъпи ученици, уважаеми колеги, родители, уважаеми плевенчани! 

Днес ни обединява хубав повод, един голям празник – сериозен, достолепен, ангажиращ – 111 години от създаването на училище “Лазар Станев”. Училище, преминало през съзидания и промени, училище с богата история и минало, с огромен принос в развитието на образователното дело и на града ни, и на страната. Училище на нашите ученици, родители и общественици от много поколения назад. За времето на внушителната си възраст в него са се обучили хиляди млади хора, продължили своето образование и получили професионална реализация. Много големи имена на българската култура и изкуство, юрисдикция, образователното дело, медицина, бизнес, администрация, са започнали своя път в училище “Лазар Станев” /Емил Димитров, Сава Хашъмов, Христо Домусчиев и др./ Едно училище живее заради  и  заедно със своите  ученици випуск след випуск, пътувайки  във времето.

Изключително ползотворно е в настоящето, било е  и ще бъде, професионалното ни сътрудничество и съвместна  работа с Педагогическия колеж – Плевен и ВТУ „Св. св. Кирил и Методий“- град Велико Търново. Превърнато в базово училище с подбрани педагози, още в далечната 1951г., то успешно изпълнява мисията си и поставя големи предизвикателства пред професионализма на кадрите си. С чест и гордост учителите професионалисти, са давали и дават своята дан в трудния процес на формиране на бъдещите педагози  на страната ни. Много от тях, бивши ученици и студенти, днес са учители и родители в скъпото за всички нас училище.

Убедена съм, че днешният ден е специален не само за мен и колегите, но и за всички работили и учили в него, за всички, взели участие в изграждането на бъдещите поколения млади хора, които ще развиват Плевен и страната,  и ще представят достойно родината ни на всички нива, и при всички световни изпитания с гордост ще се наричат българи. Те, младите хора, нашите ученици, ще изградят България такава, каквато я виждат и носят в сърцата си.

Скъпи ученици! Светът винаги е имал нужда от българския интелектуален потенциал, от българското изкуство, от богатата ни историческа съкровищница и от традициите на предците и родителите ни. Но днес, повече от всякога, родината ни има нужда от всеки от нас, от вас! За да докажем, още веднъж, че ние можем много, можем всичко, дори невъзможното, стига да го поискаме. Кое, ако не родното ни 111-годишно  училище, с  любимите учители, ще открие хоризонтите пред вас и винаги, с отворени врати, ще ви посрещне и упъти. Вас, важната част  от неговата история, настояще и бъдеще.

Уважаеми гости, педагози, ученици, деятели, професионалисти!  Благодаря на всички, чийто професионален и житейски път се е пресякъл с живота и историята на училище “Лазар Станев”, и които са оставили по нещо  от себе си в него.  Благодаря на нашите родители, подкрепящи ни в добрите начинания!

Благодаря на представителите на всички институции, които ни протягат ръка в трудния делник! Благодаря на всички вас, които сте  част от нашия празник!

Многоуважаеми колеги! По повод 111-та годишнина от създаването на училището, празник, най -тържествен и радостен за всички нас, от сърце  Ви поздравявам и Ви пожелавам плодотворен, спокоен и уверен професионален и житейски път!

Нека дръзновението и ентусиазма на  успеха да Ви съпътстват в нелекия Ви делник!

Носете гордо привилегията на младостта, блясъка и новаторството, подготвяйте бъдещето с оптимизма  и любовта на голямото си учителско сърце!

Честит празник!

22  март 2021 г.

Директор: Марияна  Туцева

гр. Плевен

#тагове:

НАЙ-НОВИ: