Д-р Калин Поповски: Необходим е проактивен подход и пакет от спешни действия за ефективен контрол над COVID кризата!

17.03.2021 12:34

Изправени сме пред поредния lockdown… Заболевамостта от COVID-19 расте неконтролируемо… Неимоверно нараства бройката на заразените сред децата…
С разпространението на вируса SARS-COV-2 по целия свят, на хората им омръзна да се отчита всекидневно основно броя на смъртните случаи, които държавите публикуват.
Това затруднява лекарите да лекуват други състояния и често отказва хората да ходят в болница, което косвено може да е причина за увеличаване на смъртните случаи от заболявания, различни от COVID-19.
Контролирайки един процес е изключително важно да има ефективност и сравнимост!
В тази връзка е необходим проактивен подход и пакет от спешни действия за ефективен контрол над COVID кризата, основаващ се на три основни принципа:
– Осигуряване на непрекъсваемост на нормалния живот на незасегнатите от заболяването;
– Масово тестване с антигенни тестове, организирано във вече идентифицираните рискови групи от населението;
– Изолация и карантиниране единствено на доказаните като заразоносители в следствие на тестовете, което ще гарантира нормално работно ежедневие на всички останали при спазване на базовите противоепидемични мерки.
Трябва да има ефективност в процеса по контрол на спазването на базовите противоепидемични мерки и задължително налагане на необходимите санкции.
Държавата трябва да гарантира изпълнение по функциите си по карантиниране на зарадените и техните близки.
Това е подход, който от една страна трябва да гарантира контрола върху разпространението на инфекцията, а от друга, да не води до периодичен локдаун на големи групи от населението в състояние на принудителна безработица, което ще задълбочи разделението в обществото и ще засили страховете за здравето или насъщния.
Бъдете здрави и се пазете!

#тагове:

НАЙ-НОВИ: