Проф. Румен Гечев: България е на кръстопът по социално-икономически показатели

15.03.2021 16:38

По всички макроикономически показатели сме на последно място в Европейския съюз по данни на Световната банка

„България се намира на кръстопът – нашето социално-икономическия състояние е изключително тежко. Ние сме с най-ниски пенсии, най-ниска работна заплата, най-нисък БВП на човек на населението, най-силна социална поляризация и най-висока корупция. Промяната може да се случи в няколко направления – ние поставяме акцент, първо, върху връщането към нормалността, към Конституцията и преодоляване на едноличното управление, в което мандатоносителите в парламента бяха превърнати в бутононосители“, съобщи кандидатът за народен представител от коалиция „БСП за България“ и водач на листата на левицата в Плевен Румен Гечев по bTV, по време на телевизионен дебат с представители на друг политически сили по социално- икономически теми.

Той подчерта, че едва 4% от БВП е бил мобилизиран за спасяването на българския бизнес, икономика и домакинствата, докато в европейските страни са били отделяни 15-20% . „Защо спестявате, докато загиват български фирми и изнемогват български семейства?“, обърна се професорът към ГЕРБ.

По думите му средните предприятия очакват средствата си при утвърдени програми от август 2019 г., а програмата „60/40“ е била реализирана едва на 15 %.

Социалистът акцентира върху предложението на левицата за нова демографска политика в помощ на младите семейства и в семейства, където родителите работят и отглеждат повече от едно дете.

Проф. Гечев обърна внимание още на факта, че няма нито една развита страна с плосък данък: „Всичките ни ключови партньори в ЕС и извън него са с прогресивно данъчно облагане.“

По повод пенсионната система в България проф. Гечев заяви, че от левицата смятат, че там има сериозен проблем както по структурата ѝ, начинът на функциониране, така и по финансирането й.

Според Гечев увеличението на пенсиите не следва увеличението на БВП и БВП на човек от населението: „Свидетели сме на едно ощетяване на нашите родители, които са изграждали активите, които сега ползваме.“

Гечев изтъкна, че мнималната пенсия е критично ниска и съществува изкривяване на пенсионното осигуряване, в което за различни години работен стаж се случва така, че хора получават една и съща пенсия. „Предлагаме подход за преизчисление на пенсиите на база 2017 година, което може да гарантира увеличението им с 20 до 30 %“, коментира проф. Гечев и допълни, че управляващите подхвърлят по 50 лв. предизборно на възрастните хора.

„По всички макроикономически показатели сме на последно място в Европейския съюз по данни на Световната банка. Оценките на чуждите инвеститори за партия ГЕРБ е „Слаб 2″, тъй като инвестициите са три пъти по-малко от съседна Сърбия за същия период, а тя дори не е член на ЕС. Партията ГЕРБ ни поставя в катастрофално състояние. Те подписаха такива договори за ваксините по наивен начин, че в момента сме единствената страна със спряна ваксинация. България има нужда от ясна алтернатива“, заключи проф. Гечев.

Купуването и продаването на гласове е престъпление!

#тагове:

НАЙ-НОВИ: