Проф. Румен Гечев: България има нужда от коренна промяна, от нов път за развитие

12.03.2021 14:58

България има нужда от коренна промяна, от нов път на развитие. Това заяви днес на брифинг в пресклуба на БТА проф. Румен Гечев, водач на листата на Коалиция „БСП за България“ за 15-ти МИР – Плевен. В пресконференцията участваха и още трима кандидати за народни представители – Стефан Бурджев, Илиян Йончев и Антонио Василев, както и областният председател на БСП Свилен Атанасов.

За голямо съжаление България остава страната с най-нисък жизнен стандарт, с най-големи демографски проблеми не само в ЕС, но и извън него, подчерта проф. Гечев, който представи акценти от предизборната програма на БСП и каква е визията на партията за управлението на страната. За всеки български гражданин има няколко неща, които са важни – здравето и живота на семействотому, образованието, науката и културата, свързани с нашите деца и разбира се, социалните гаранции и икономиката, каза водачът на листата на БСП в Плевен.

Проф. Гечев заяви, че е грешка превръщането на болниците в търговски дружества, а сега с развитието на Ковид кризата проблемите в здравеопзването лъснаха с една особено неприятна светлина. Здравеопазването се нуждае от нова ситема, нова оценка и нов начин на финансиране. Ние предлагаме здравните заведения да бъдат такива каквито са в Чехия, Полша, Германия или Канада. Българската държава да осигури безплатни лекарства за децата до 14 години, ДДС върху лекарствата да е от 9%, НЗОК да бъде ангажирана собщинските и държавните болници, каза кандидатът за народен представител от БСП. Той бе категоричен, че ваксинационната програма на правителството е претърпяла пълен провал.

В областта на социалната политика от социалистическата партия предлагат да се отпускат по-големи еднократни помощи при раждане на първо, второ и трето дете в семейството, увеличаване размера на майчинството през втората година от раждането, безплатни детски градини и ясли, а работещите родители да се възползват от необлагаем минимум от 500 лв. за всяко дете, ненавършило 18 г., осъвременяване на пенсиите и т.н.

В областта на финансите проф. Румен Гечев постави акцент върху въвеждането на семейното подоходно облагане, от което над 755 000 семейства ще плащат по-ниски данъци. Водачът на листата в Плевен коментира и премахването на плоския данък и въвеждане на прогресивно подоходно облагане, в резултат на което 3,4 млн. заети ще плащат данък както досега, а увеличение ще има само за 120 000 по-богати българи като така опроверга нападки от опоненти, че „БСП ще вдигне данъците на всички, като дойде на власт“.

В икономиката проф. Гечев подчерта, че ще се увеличи двойно капиталът на насърчителната банка и тя ще отвори офиси в областни градове, за да имат достъп и по-малките фирми. Той коментира също „колапса в чуждите инвестиции“, „нечуваното ниво на корупция в България“ и „трагичното състояние на правосъдната система“. БСП е направила диагноза на проблемите, но и предглага конкретни европейски решения, подчерта проф. Румен Гечев.

Коалиция „БСП за България“ е под номер 4 в интегралната бюлетина.

Купуването и продаването на гласове е престъпление!

#тагове:

НАЙ-НОВИ: